Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kettészakadhat az Internet Kína miatt

Kütyük

Kettészakadhat az Internet Kína miatt

Már többször felröppent a hír, hogy Kína alternatív utat járna be az Internet világában – most ismét hasonló bejelentés látott napvilágot.

A Kínai Információipari Minisztérium szerdán jelentette be hivatalosan, hogy saját csúcsszintű domaineket (top level domain – TLD) vezetett be – ezekből is rögtön hármat. A változás előtt a kínai cégek, szervezetek, állami intézmények számára a .cn kínált regionális TLD-t, illetve a .com és a .net állt rendelkezésre. A látszólag nem olyan nagy horderejű hír közelebbről megtekintve azonban igenis komoly kérdéseket vet fel, és nem csak azért, mert kínai karaktereket használtak az új csúcsszintű domainek megalkotásakor.

A rizs hazájának döntése ugyanis azt is jelenti egyben, hogy a nemzetközileg elfogadott Domain Name System (DNS) nem lesz kompatibilis ezekkel a TLD-kkel. Emellett a jelenleg az Internet „csendőrének” tartott ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) hatáskörét is csorbítja az intézkedés; az amerikai szervezetnek ugyanis semmilyen befolyása nincs a távol-keleti ország csúcsszintű domainjeire. „A változás azt jelenti, hogy az internezőknek nem kell olyan webszervereken keresztül szörfölniük a Világhálón, amelyek az amerikai ICANN felügyelete alatt állnak.” – írta egy kormányközeli kínai napilap.

Reakciók
Egyelőre óvatosan fogalmaznak az ICANN-nél. A szervezet szerint még az sem kristálytiszta, hogy Kína vajon csúcsszintű vagy csupán másodszintű domaineket vezetett be. Ha azonban mégis arról van szó, hogy az ország saját TLD-kkel jelenik meg, akkor az egyben azt is jelenti, hogy a kommunista vezetésű nemzet saját, különálló root szerverekkel is fog rendelkezni. Kicsit közérthetőbben: az Internet kettéválhat. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha egy domainnév különböző rootszerverek alatt más és más helyre (IP-címre) mutat, akkor az zavart okozhat a felhasználók körében. A helyzetet ahhoz lehetne hasonlítani, mintha egy mobiltelefonszám több embert is azonosíthatna, attól függően, hogy melyik mobilhálózatba jelentkezett be a telefonáló.

Mindez annak a régóta tartó vitának a kicsúcsosodása, ami az Egyesült Államoknak az Internet felett gyakorolt ellenőrzéséről folyik. A Világháló ugyan már rég túlnőtt azt USA határain, mégis az az ICANN hozza meg az alapvető döntéseket, amelyik egyértelműen az amerikai kormányzat hatásköre alatt áll. A rendszert egyébként nem csak a diktatórikus államok kritizálják, tavaly például az Európai Unió is azzal a követeléssel fordult az észak-amerikai országhoz, hogy engedjen nagyobb befolyást más államok számára is, a DNS tekintetében. A George Bush vezette kormányzat azonban hallani sem akar erről.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés