Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kisbabát vegyenek! 3500 a fiú, 1600 a lány!

Kütyük

Kisbabát vegyenek! 3500 a fiú, 1600 a lány!

Kínában több kisbabát is megvételre kínáltak az Interneten keresztül – a rendőrség egyelőre nem találja a babaárus nyomát.

Október 16-án bukkantak fel az Eachnet site-ján azok a reklámok, melyekben 100 naposnál is fiatalabb csecsemők megvételét ajánlották fel az internetezőknek. Az ország dinamikus fejlődésen átesett régióval szemben Henan tartomány szegény maradt – a babaárusok erről a területről ígérték a fiúkat (3500 dollárért) és a lányokat (1600 dollárért) a leendő örökbefogadóknak. A China Daily napilap beszámolója szerint több mint 50 ember kattintott a hirdetésre, mielőtt azt eltávolították volna a site-ról; ám – értesülések szerint – vásárlásra nem került sor.

Miért bukkanhat fel a világ legnépesebb országában ez a jelenség? Hiszen a kínaiak így is közel 1 milliárd 200 milliónyian vannak, mi szükségük lehet a gyerekek megvásárlására? A legfőbb ok az, hogy a rizs hazájában – pont a túlnépesedés miatt – komoly és szigorú népesedési szabályokat vezettek be, és azok a párok, akik egynél több gyereket vállalnak, büntetésben (finomabban szólva: kedvezménymegvonásokban) részesülnek.

Érdemes megjegyezni, hogy a rendelkezés bizonyos szempontból vissza is ütött az országra. Az elavult hagyományok szerint ugyanis sokan többre becsülik a fiúgyereket a lánynál (amint ez az első bekezdésben közölt árakból is látszik), s mivel sokan már csak egy kisbabát vállalnak, az többnyire fiú lesz (ha a természet magától nem így rendezi a dolgokat, akkor besegítenek neki, például abortuszokkal). Ez pedig már középtávon is a nemek arányának felborulásához vezet(het).

Visszatérve a „babadealerre”: Tang Lei, a sanghaji Eachnet képviseletében úgy nyilatkozott, hogy cége a hirdetés felfedezését követően azt azonnal eltávolította a rendszerből. Az automata szűrés azért nem volt hatékony, mert a „baba” szóra nem érzékeny a rendszer, közölte Lei. Eddig ugyanis senki nem akart élő csecsemőket értékesíteni az Interneten keresztül, legalábbis az Eachnet közvetítésével nem, nyilatkozta a website szóvivője a Reuters-nak.

A hirdetés feladójára – ha a hatóságok kezére kerül, és bebizonyosodik, hogy komolyan gondolta, amit írt – hosszú börtönévek várnak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés