Connect with us

Hirdetés

technokrata

Grid itthon: szabad processzor-kapacitást a tudományos projektekre

Kütyük

Grid itthon: szabad processzor-kapacitást a tudományos projektekre

Az econet.hu megszerezte azt a technológiai áttörést jelentő know-how-t és szoftvert, amely megnyitja az utat az úgynevezett globális desktop grid üzleti hasznosítása felé.

Az econet.hu Informatikai Rt. leányvállalata, a GridLogic Kft. hónapokig tartó előkészületek után 2005. augusztus 10-én 900.000.000,- forintért megvásárolta a technológiai áttörést jelentő grid know-how és szoftver 85,33 százalékos tulajdonrészét és ezzel egyidejűleg a technológiának a kisebbségi tulajdonossal történő közös hasznosítására és fejlesztésére vonatkozó társasági és szerződéses kereteket is kialakította. Az innováció révén megnyílik az út a változtatható számítási algoritmusok futtatására alkalmas globális desktop grid üzleti hasznosítása felé.

Az üzleti modell lényege, hogy a cég a neki felajánlott egyéni és intézményi internet-felhasználók személyi számítógépeinek szabad processzor-kapacitását összegyűjti, és az így létrehozott virtuális szuperszámítógépet nagy számítási igényű ipari- és tudományos projektek részére értékesíti. „A tervezett szolgáltatás újszerűsége az eddigi társadalmi célú kísérleti grid alkalmazásokkal szemben abban is áll, hogy mind a processzor kapacitást nyújtó internet-felhasználók, mind a számítási kapacitást igénybe vevők részére a napjainkban ismert biztonsági megoldásoknál is megbízhatóbb védelmet nyújt” – hangsúlyozta dr. Balázs Csaba, az econet.hu vezérigazgatója. „További jelentős innováció, hogy ismereteink szerint a miénk lesz az első platform- szolgáltató- és feladatsemleges globális desktop grid a világon” – tette hozzá Balázs – „amely ezáltal üzleti perspektívát kínál”. Az econet.hu fejlesztése iránt már most jelentős érdeklődés mutatkozik, hiszen ezzel az igen drága, és korlátozott hozzáférésű szuperszámítógépek versenyképes alternatívája jelenik meg a piacon.

Az econet.hu az elkövetkező időszakban erőforrásai jelentős részét kívánja a globális desktop grid üzleti hasznosítása érdekében felhasználni. A 2005. és 2006. üzleti évben előreláthatóan mintegy egy-másfélmilliárd forintot fog a cég befektetni a kizárólagos tulajdonában lévő GridLogic Kft.-n keresztül. A számítási kapacitás létrehozása érdekében az econet.hu Rt. és leányvállalatai a GridLogic Kft. és az Externet Kft., valamint a GTS-Datanet Kft. és a GTS Polska kölcsönös szándéknyilatkozatot írt alá.

Az econet.hu Rt. ezzel a tranzakcióval visszatér a három lábon álló on-line szolgáltatási portfolió modelljéhez (hozzáférés szolgáltatás, tartalomszolgáltatás és grid). A cég továbbá elkötelezi magát az Internet alapú vagy Internethez kötődő kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatása és az ilyen típusú projektekben való részvétel mellett is, melynek során szoros kapcsolatokat kíván kiépíteni a hazai és nemzetközi tudományos szférával. Ennek keretében az econet.hu Rt. egyebek mellett az MTA SZTAKI-val, az Országos Meteorológiai Szolgálattal és az ELTE-vel együttműködve az elmúlt időszakban több pályázaton is konzorciumban indult.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés