Connect with us

Hirdetés

technokrata

Freenet: beazonosíthatatlan letöltők, ellenőrizhetetlen tartalomcsere?

Kütyük

Freenet: beazonosíthatatlan letöltők, ellenőrizhetetlen tartalomcsere?

Még az év vége előtt végleges formában is megjelenik az a szoftver, amely az internetezők számára szinte teljes védettséget kínál a jogvédők és a cenzúra lépéseivel szemben.

A peer to peer file-csere több csapást is elszenvedett, de – szemben a központi szerverekre alapozó korábbi megoldásokkal, lásd Napster – sokkal „szívósabban” bírja a jogvédők támadásait. Ezt elsősorban decentralizált jellege teszi lehetővé, ám az ilyen hálózatokat használók többségének (jogsértő) ténykedése viszonylag könnyen nyomon követhető. Ezt a beazonosíthatóságot igyekszik a Freenet megszüntetni.

A Freenet projekt keretei között a fejlesztők megpróbálnak egy olyan rendszert létrehozni, amelyben az egyes felhasználók anonim tagjai lesznek a hálózatnak. A projekt mögött álló fejlesztők ezzel a szólásszabadság egyik eszközét látják megtestesülni. Szerintük az olyan országokban, mint Kína vagy a közel-keleti államok, amelyek többségében jelentősen korlátozzák a szabad véleménynyilvánítás jogát, megfelelő „fegyver” lehet a Freenet az elnyomó diktatúrával szemben.

Igaz, ez valószínűleg azzal is fog járni, hogy az emberek jogsértő állománycserére használják majd a hálózatot. Ez ellen ráadásul a kialakítása miatt nem is léphet majd fel az RIAA, az MPAA és a többi jogvédő szervezet. A projekt mögött álló csoport szerint párhuzamosan „nem garantálható a szólásszabadság ÉS a szerzői jogi törvények betartása”.

A Freenet egyébként Ian Clarke anonim publikációs rendszeréből született meg – a fiatalember akkor készítette alkalmazását, amikor még a skót Edinburgh-i Egyetem diákja volt. A projekt azóta jelentős fejlődésen ment keresztül, s ma már sokkal inkább hasonlít a többi P2P hálózatra. Igaz, például olyan keresés nem végezhető, mint amire a peer to peer hálózatok többségében lehetőség nyílik, és az alkalmazása még nehézkes. Fejlesztői jelenleg azon dolgoznak, hogy az úgynevezett darknetek globális láncolatát hozzák létre. Ezek a sötét hálózatok tipikusan csak néhány, néhányszor tíz, egymásban megbízó ember által alkotta networkök, melyeket a Freenet alkotói úgy szeretnének összekapcsolni, mint ahogy az Internet maga is összeáll.

A csoport a minap adta ki a szoftvert pre-alfa változatát, amelyet így ki lehet próbálni. Arra azonban külön felhívták a figyelmet, hogy az alkalmazás routing algoritmusa se nem felhasználóbarát, se nem biztonságos (az anonimitást tekintve) jelenleg.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés