Connect with us

Hirdetés

technokrata

Illegális zeneletöltés: összesen 10 ezren a bíróságon

Kütyük

Illegális zeneletöltés: összesen 10 ezren a bíróságon

Több mint tízezer USA-beli internetezőt fenyeget(ett) már a jogsértő letöltések miatti peres eljárások réme – a határt nemrég lépte át az RIAA.

Többször írtunk már arról a Terminal hasábjain, hogy az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) még 2003 szeptemberében bejelentette: beperli és bíróság elé állíttatja azokat az internetezőket, akik illegálisan cserélnek a Világháló segítségével dalokat egymás között. Ezt egy bírói ítélet tette lehetővé: az USA egyik szövetségi bírája még abban az évben, korábban úgy döntött, hogy a file-cserélő programok ugyan nem, de az azokat törvénysértő módon alkalmazó felhasználók már büntethetők.

Lassan két éve, hogy beindult az eljárássorozat, aminek következtében számos amerikai kapott hivatalos értesítést, miszerint ˝randevúja˝ van a szervezettel. A felhasználói adatokhoz pedig úgy jutott hozzá az amerikai szövetség, hogy az Internet-szolgáltatóktól elkérte a beazonosított IP-címekhez tartozó internetezők előfizetői adatait. Ezt a gyakorlatot azonban be kellett szüntetnie az RIAA-nek, mert jogellenesnek nyilvánították. Azóta (majdnem) minden hónapban több száz ismeretlen ellen indítanak eljárást – habár az eljárás során egy jó darabig nem is derült ki, kiket vádol az RIAA jogsértéssel (az ilyen, jogi eljárásban meg nem nevezett személyt hívják az amerikai nyelvben John Doe-nak). Az év első hónapjában beadott keresetet olvasgatva például kiderül, hogy januárban 717 embert érintett az USA-beli csoportosulás akciója.

Április végén aztán újabb 725 ismeretlen letöltő ellen kezdeményezett jogi lépéseket az Amerika Hanglemezkiadók Szervezete, aminek következtében az összesen eddig beperelt felhasználók száma átlépte a 10 ezres határt. Egy külföldi cikkíró utánanézett az USA szövetségi adatbázisában, és úgy találta, hogy egy hónapra levetítve az összes polgári peres eljárásnak körülbelül 2,3%-át teszik ki átlagosan az amerikai szervezet által kezdeményezett perek. Mivel átlagosan 3 ezer dolláros pénzbüntetésre ítélték a bűnösnek talált internetezőket, ezért ebből durván 30 millió dollár bevétele származik (majd) a hanglemezkiadó szövetségnek.

Az RIAA szerint egyértelmű eredménye van a jogi erőfeszítéseiknek: szerintük visszaesett a zenékkel való kalózkodás mértéke. Igaz, ami igaz, a peer to peer hálózaton működő Kazaa felhasználói száma és adatforgalma valóban jelentős mértékben csökkent, mióta a perek beindultak. Ám szakértők szerint ez nem jelenti azt, hogy az online kalózkodás visszaszorulóban lenne, inkább annak a hatása, hogy az emberek más platformokat használnak fel az illegális file-cserére; mint például az Edonkey-t. Amint arról fél éve írtunk is, az elektronikus szamár már átvette a Kazaa-tól a legtöbb felhasználóval bíró file-cserélő hálózat tisztjét, sőt, az internetes adatforgalom legnagyobb részét is ez az alkalmazás tudhatja magáénak. Éppen ezért egyáltalán nem véletlen, hogy a jogvédők is rászálltak a nagyobb bittorrentes webhelyekre, s jó néhányat bezárattak közülük.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés