Connect with us

Hirdetés

technokrata

Villámgyors mobil szolgáltatások az Északi-sarkkörön is túl: a 3G megérkezett a Spitzbergákra

Kütyük

Villámgyors mobil szolgáltatások az Északi-sarkkörön is túl: a 3G megérkezett a Spitzbergákra

Míg hazánkban egyelőre még csak tesztelik, addig a mesze északon található Spitzbergákon már bárki által használható a harmadik generációs mobiltelefonos technológia.


A Pannon GSM tulajdonosa, a norvég Telenor bejelentette, hogy tartva magát korábbi ígéreteihez, a napokban UMTS rendszert helyezett üzembe az Északi Jeges tengeren található szigetcsoporton. A Telenor a svéd Ericsson által szállított mobiltelefonos infrastruktúrára építkezve indította be legújabb 3G szolgáltatását.

˝Egy évvel ezelőtt azt mondtuk, hogy amint technikailag lehetségessé válik, a Spitzbergákon is elindítjuk a többek közt videotelefonos és mobil televíziós szolgáltatásokat lehetővé tévő harmadik generációs szolgáltatásokat. Büszkén mondhatom, hogy az Ericsson segítségével mára sikerült teljesítenünk az ígéretünket˝ – nyilatkozta a hivatalos bejelentés kapcsán Bjron Amundsen, a Telenor egyik vezető munkatársa, aki elmondta, hogy a vállalat 3G szolgáltatásai jelen pillanatban mintegy 2,8 millió norvég lakos számára érhetőek el.

A több apróbb és nagyobb szigetből álló Spitzbergák az északi szélesség 76-81 foka között található az Északi Jeges tengerben. A 62 ezer négyzetkilométer összterületű Spitzbergákat a 12. században fedezte fel egy bizonyos Wilhelm Barents hajóskapitány. A legnagyobb város az 1.800 lakosú Longyearbyen, ahol számos szálloda és múzeum is található. A talaj egyébként télen 300, nyáron 50 -100 méter mélyen fagyott.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés