Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több mint 30 éves a nemzetközi Internet

Kütyük

Több mint 30 éves a nemzetközi Internet

Kicsit ugyan lemaradva a kerek évfordulóról, de azért elmondhatjuk, hogy már (több mint) 30 éve létezik a „nemzetközi” Internet.

Az Internet létrehozása az USA-beli Arpanet megalkotásához fűződik, voltaképp ez tekinthető a ma ismert Világháló elődjének. Az ARPA, azaz az Advanced Research Projects Agency Washington máig létező, kutatásokkal foglalkozó ügynöksége, ez a szervezet hozta létre (többek között) az Arpanetet. 1973-ig az elosztott hálózat előnyeiből csak az Egyesült Államok részesült, ám abban az évben két ország is csatlakozott az Arpanethez: az Egyesült Királyság és Norvégia.

Azon év novemberében mutatták be a nyilvánosságnak az első transzatlanti adatkapcsolatot Nagy-Britannia és az USA között. Akkoriban az USA-beli hálózat „hihetetlen” méreteket öltött: 20 csomópont (node) szolgált az esetleges atomcsapások okozta kommunikációs nehézségek kiküszöbölésére. A londoni felsőoktatási intézmény, a University College London (UCL) és a norvég védelmi kutatásokkal foglalkozó National Defence Research Establishment társulása azonban nemzetközivé tette az Arpanetet. Dedikált telefonvonalakon keresztül csatlakozott egymáshoz a három ország, ma már megmosolygtatóan alacsony sebességgel: másodpercenként 9,6 kilobitnyi maximális adatátvitelre voltak képesek a vonalak.

Persze az óceánon átívelő hálózat létrehozása nem ment könnyen, elsősorban pénzügyi nehézségekbe ütköztek a kutatók. Emiatt egyébként majdnem kudarcba is fulladt a kísérlet; akkoriban még az intézmények és a hivatalok is közömbösnek mutatkoztak a kapcsolat jelentette előnyökkel szemben. A kutatók azonban nem adták fel, különösen a londoni egyetemen komputertudományokkal foglalkozó Peter Kirstein neve említésre méltó, aki végig kiállt a projekt mellett. Kitartásuknak köszönhetően az élő kapcsolat 1973 júliusában jött létre, Norvégián keresztül.

Kirstein egyébként máig emlékszik arra az otthonában adott fogadásra, melyet a kapcsolat létrehozásának alkalmából rendezett meg. Az eseményt ünneplő tudósok gyermeki örömmel várakoztak sorukra, hogy felmehessenek a lakás lépcsőin addig a teletype-os terminálig, amit Kirstein a szobájában helyezett el; mindezt azért, hogy az érdeklődők megnézhessék e-mailjeiket.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés