Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína saját Internetet akar

Kütyük

Kína saját Internetet akar

A kommunista rezsim egy újabb lehetőséget kíván megragadni a kínai polgárok cenzúrázásra: IPv6 helyett az IPv9-nek elnevezett standardot vezetnék be az országban.

Ismeretes, hogy az IPv4 lecserélése már évek óta megfogalmazódott az internetezés terén fejlettnek mondható területeken – a szabvány által a Világhálóra csatlakoztatható több milliárd eszköznyi ˝hely˝ ugyanis kezdett vészesen szűkössé válni. Azóta, a NAT kifejlesztésével orvosolták ezt a problémát, de az IPv6 egyéb előnyei miatt szerte a világon dolgoznak az átálláson, vagy már neki is láttak. Nem így Kína.

A China Tech News jelentése szerint a lassan másfél milliárd lakossal rendelkező állam vezetése úgy döntött, hogy a világ négyötödétől eltérő utat fog bejárni az Internet jövőjét illetően. A kommunista rezsim az IPv9-et kívánja a rizs hazájában egyeduralkodóvá tenni, amely voltaképp egy tíz számjegyes rendszerre alapuló, saját címzési protokollal rendelkező rendszer. Az IPv9-et állítólag egy kínai szakember, Xie Jianping alkotta meg, aki szerint a protokollal biztonságosabbá lehet tenni a hálózatot. Persze az nem is kérdés, hogy miért és mitől kell a cenzúrát igen kedvelő kínai vezetésnek nagyobb védelem…

A kutató, a kínai forrás közlése szerint, már próbára is tette az IPv9-et, mely a tesztek során stabilnak bizonyult. Nem kizárt tehát, hogy a távol-keleti ország digitális nagy falat húz fel; az IPv9 használata egy újabb lépés ebben az irányban az egyedi fejlesztésű, ˝saját˝ DVD-szabvány után, amit a kapitalista licencdíjak kikerülése végett hoztak létre szorgos kezek.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés