Connect with us

Hirdetés

technokrata

Google: adatkezelési aggályok az 1 GB-os e-mail tárhellyel kapcsolatban

Kütyük

Google: adatkezelési aggályok az 1 GB-os e-mail tárhellyel kapcsolatban

A magánszféra védelmét szolgáló európai törvényeket sérti a Google nemrég bejelentett e-mailszolgáltatása.

Amint arról a múlt héten beszámoltunk, a kaliforniai vállalat nemrég indította el Gmail szolgáltatásának tesztelését, mely egy keresőalapú e-mailszolgáltatás: a Yahoo Mail és az MSN Hotmail kivitelezéséhez hasonlóan a Google megoldása is lehetővé teszi az elektronikus levelek közti keresést. A Gmail ráadásul 1 GB-os tárkapacitással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy egy átlagos e-mailezőnek egyetlen levelet sem kell letörölnie. A szolgáltatást profitorientált módon tervezik üzemeltetni: a Google elgondolása szerint olyan reklámokat fognak az üzenetekbe illeszteni, melyek az adott e-mail tartalmához kapcsolódnak.

Mindez azonban a magánszféra védtelenségével jár, állítják az ilyen jogok védelmével foglalkozó brit szakértők. A Google Gmail szolgáltatásának használati szabályzatában ugyanis egyértelműen a felhasználó tudomására hozzák, hogy az e-mailek másolatai még abban az esetben is a Google szerverein maradhatnak, ha az eredeti példányokat a postafiók tulajdonosa letörölte. Ezenfelül az elküldött és a fogadott levelek reklámszempontokból való átnézése is sérti a magánszféra védelmét, fejtették ki álláspontjukat a Privacy International brit részlegénél.

Tudniillik az európai adatkezelési elvek jóval szigorúbbak, mint a hasonló USA-beli törvények. Az öreg kontinens ide vonatkozó direktívái kimondják, hogy amennyiben egy felhasználó letöröl egy e-mailt, akkor biztos lehet abban, hogy valóban törlésre is került. Maurice Westerling, a hollandiai Bits of Freedom szervezet társalapítója szerint a Google-nak ahhoz sincsen joga, hogy megvizsgálja ügyfelei e-mailjét. A Google ugyan közölte, hogy csupán programok ˝olvassák˝ az üzeneteket (ember nem), ez azonban nem elégíti ki az európai igényeket.

A fentiek okán a Privacy International be is nyújtott egy kivizsgálási kérelmet a témával foglalkozó brit hivatalnál, onnan egyelőre még nem érkezett válasz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés