Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vakbarát Magyar Elektronikus Könyvtár

Kütyük

Vakbarát Magyar Elektronikus Könyvtár

A MEK Egyesület, átgondolva látássérült olvasóinak helyzetét, az elektronikus könyvtárhoz vakbarát belépési oldalt hozott létre.

A dokumentumok letöltéséhez egyszerű text formátumot, az erre alkalmas dokumentumokhoz pedig online felolvasási lehetőséget biztosít. Mind az online felolvasás, mind a text formátum kiinduló pontja az XML, a mára már nemzetközileg elfogadott szövegábrázolási szabvány. Tekintve, hogy ezek előállítása nagy munka, igyekeztünk minél szabványosabb formában, a Text Encoding Initiative (TEI) alapján elkészíteni, hogy később már gépi konverzióval kinyerhető legyen az e-book vagy más, később igényként felmerülő egyéb formátum.

Előzmények

A hálózati technológiák fejlődése a vak és csökkentlátó felhasználók számára kedvezőtlen irányba fordult a grafikus felületek térhódításával. Az eredetileg karakteres programokra kidolgozott felolvasó (text to speech) programok segítségével a bonyolult képeket tartalmazó oldalakon már nem lehet eligazodni. Az egér, mint fő navigálási eszköz, a vakok számára alkalmatlan. A fejlődés irányát követve a MEK is áttért összetettebb szolgáltatást nyújtó újabb technológiákra, de a látássérült olvasók nagy számára való tekintettel, egyidejűleg vakos használatra optimalizált belépési pontot is kíván nyújtani. Ezt a célt szolgálja a VMEK, az online felolvasás lehetősége, valamint a text formátumban is feltöltött szövegek. Az így kialakított oldal egyben a gyengébb kapcsolattal rendelkező olvasók számára is előnyös a grafikus elemek kis száma miatt.

A tervezés során derült ki, hogy a fejlesztésbe nem érdemes ma már belefogni az XML technológia alkalmazása nélkül. A logikai jelölőkkel ellátott szövegből ugyanis a letöltésre és felolvasásra szánt szövegek éppúgy előállíthatók konverzióval, mint a látók számára is alkalmas HTML oldalak, PDF file-ok, valamint a jövőben várható (esetleg váratlan) igények, mint például az e-book. Továbbá felhasználható a szöveg differenciált keresésre, újabb szöveggyűjtemény összeállítására, sőt, ha szükségessé válik, akár braille-ben is kinyomtatható.

A sokoldalú későbbi felhasználás egységes, lehetőleg nemzetközi szabványon alapuló szerkezeti meghatározottságot igényel. Erre a célra a TEI (Text Encoding Initiative) ajánlásai alapján készíttetett a MEK minden dokumentumtípusra kiterjedő DTD-t (documentum type definition), amely a későbbiekben az OSZK egyéb digitalizálási projektjeiben is felhasználható.

A DTD-t az Empolis Magyarország készítette, az IHM-ITEM pályázat keretében.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés