Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zeneletöltés: 1 dollárt ér a csend

Kütyük

Zeneletöltés: 1 dollárt ér a csend

Az Apple iTunes zeneboltjában több olyan ˝dalt˝ is árulnak, mely tulajdonképpen nem más, mint néma csend.

Többszázezer darabból áll a Steve Jobs cége által fenntartott zeneletöltő szolgáltatás kollekciója; a zeneszámokat egységesen 99 centért kínálják. A legismertebb előadóktól kezdve a rétegzenéken keresztül szinte mindenki képviselteti magát ebben a kollekcióban, melyben legalább 9 ˝dal˝ voltaképp nélkülöz mindenféle dallamot.

Ezekre minden Apple korlátozás érvényes: 1 dollárt kell értük kifizetni, s rendelkeznek a cég másolásvédelmi technológiájával is, nehogy bárki le tudja másolni a csendet. Ugyanakkor ezekbe is bele lehet hallgatni fél perc erejéig. Kissé vicces, hogy ezek közül háromnak ráutaló neve van (Silent – Csendes); s az egyik ráadásul több mint két percig tart.

Az Apple közölte, hogy ezek a ˝zenék˝ nem véletlenül kerültek fel így az adatbázisba. Mivel a cég a kiadóktól vette meg az eladható dalok jogait, így azok egyúttal az egyes albumokon levő ˝technikai˝ vagy hatásfokozó szüneteket is az IT-vállalatra bízták. Azt az Apple képviselői nem tudták megmondani, hogy mennyi, gyakorlatilag üres dalszám található az adatbázisban. Arra azonban, hogy milyen mértékben komolyan veszik még ezeket a számokat is, az szolgáltat példát, hogy 2002-ben még egy szerzői jogi vita is kialakult az egyik ilyen, csendet tartalmazó ˝zene˝ körül.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés