Connect with us

Hirdetés

technokrata

Közel 20 éves szabadalom megsértése miatt perelték be a Microsoftot

Kütyük

Közel 20 éves szabadalom megsértése miatt perelték be a Microsoftot

Egy kis New York-is cég beperelte a Microsoftot, mert állítása szerint Redmond új, európai zeneletöltő szolgáltatása egy több mint 20 éve a vállalkozás birtokában levő szabadalmat sért.

A Long Island-i E-Data nevű cég, mely főként saját szabadalmainak licenceléséből él meg, úgy nyilatkozott, hogy a Microsoft, a Tiscali Internet-szolgáltató és a digitális zenékkel foglalkozó OD2 egyaránt megsérti jogait az új zeneletöltő szolgáltatással (MSN Music Club vagy Tiscali Music Club, kinek hogyan tetszik). Az E-Data szerint a letöltési lehetőséget mindaddig be kellene szüntetni, amíg valamilyen licencelési megállapodás nem születik a felek között.

Gerald Angowitz, a New York-i cég szóvivője a következőképp nyilatkozott: ˝[A fent említett cégek] Interneten keresztül letölthető zenéket kínálnak ügyfeleik számára, mely dalokat aztán (pénzért) CD-re is lehet írni. Úgy gondoljuk, hogy ez megsérti a szabadalmunkat.˝

Régi gyökerek

Az E-Data szerint a kérdéses szabadalom még 1985-ben született meg, mely a következő folyamatot írja le: az információ távolra való továbbítása, majd ott fizikai adathordozóra való rögzítése, s ezen adathordozó boltban való eladása jogvédett eljárás. A bíróság ugyan kimondta, hogy ez nem vonatkozik információmentésre (mint például egy dal egy számítógép merevlemezén való rögzítésére), de egy kézzelfogható média (például egy kompaktlemez) értékesítése már lefedi a szabadalmat. A New York-i cég szerint ebben az esetben tulajdonképpen maga a felhasználó számítógépe válik bolttá, így amikor a dalokat lementik CD-re vagy MP3 lejátszóra, akkor a folyamat már meg is felel a fent leírtak követelményeknek.

Perek az Atlanti Óceán mindkét partján

Egyelőre a Microsoft nem kommentálta az ellene Németországban indított peres eljárást. A piac, amit elveszthet, nem kicsi – Németország mellett még szinte az összes, nyugat-európai nemzet területén él a szabadalom oltalma: Nagy Britannia, Franciaország, Ausztria, Svájc, Hollandia, Olaszország, Luxemburg, Belgium és Svédország határain belül is be van jegyezve az E-Data eljárása.

Az Egyesült Államokban is létezik a szabadalom – ámde ennek oltalmi ideje már idén januárban lejárt, így például az Apple-t iTunes szolgáltatása miatt már nem perelhetik be. Az ezen időpontnál korábban indított zeneletöltő-szolgáltatások – melyek lehetővé tették a hordozható médiára való másolást – azonban ki lehetnek téve egy jogi eljárásnak. Ez pedig nem tesz jót az épphogy csak elindult piacnak; ahol ráadásul a dalokon realizálható profit amúgy is igencsak vékonyka.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés