Connect with us

Hirdetés

technokrata

A lengyelek negyede internetezik

Kütyük

A lengyelek negyede internetezik

Egy közvélemény-kutatás szerint a lengyelek negyede internetezik.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet tavaly év végén vizsgált egy háromezer fős, 15 évnél idősebbekből álló reprezentatív mintát. A lengyel internetezők többsége hetente legalább egyszer rákapcsolódik a Világhálóra, ezt leggyakrabban saját otthonából teszi. 90 százalékuk különféle internetes oldalakat böngész, 60 százalékuk az elektronikus postát veszi igénybe, 46 százalékuk pedig chatel. Szláv testvéreink 62 százaléka hetente legalább egyszer, 17 százalékuk havonta néhány alkalommal, egyötödük pedig havonta egyszer vagy még ritkábban böngészi a Világhálót.

Hasonló trend figyelhető meg Lengyelországban is, mint mindenhol másutt: többségben vannak közöttük a 15-19 évesek, a felsőfokú végzettségűek, az értelmiségiek és a nagyvárosok lakói. A munkahelyeken a dolgozók 30 százaléka kapcsolódik rá időnként a Világhálóra. A szellemi munkát végzők között ez az arány 47, a cégtulajdonosok között pedig 39 százalék.

Egy másik közvélemény-kutató intézet, az SMG/KRC januári felmérése szintén növekedést jelez a lengyelországi Internet-használatban, de adatai eltérnek az Ipsosétól. Szerinte a lengyel internetezők száma 2002-ben az előző évihez képest 44,4 százalékkal – 3,6 millióról 5,2 millióra – emelkedett. A portálok közül a cég felmérése szerint változatlanul az Onet.pl vezet, ezt követi a Wirtualna Polska és az Interia, mindhárom portál látogatottsága növekedett 2002-ben. A külföldi portálok közül 2002-ben néhány százalékkal csökkent viszont a két leggyakrabban használt keresőprogram, a Yahoo és az Altavista népszerűsége – derült ki az SMG/KRC felmérésből.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés