Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagy Britannia: olcsóbban kell telefonálni!

Kütyük

Nagy Britannia: olcsóbban kell telefonálni!

Egy új rendelet alapján a mobilszolgáltatóknak olcsóbb perdíjakat kell szabniuk a szigetországban…

Jelentős árcsökkentésekre kötelezte a brit mobiltelefon-piacon honos szolgáltatókat a távközlési állami felügyelet (Oftel). Az Oftel szerint a szolgáltatók erősen túlszámlázzák a hálózatok közötti hívások összekapcsolását, adta hírül az MTI.

A döntéséhez a brit piaci versenybizottság egyévi vizsgálatának eredményei szolgáltatták az alapot. A felmérés szerint egyes telefoncégek a méltányosnak tekinthetőnél akár 40%-al is többet kérnek az előfizetőktől más mobilhálózatokra indított hívásokért. Ez az egyes szolgáltatók által hirdetett díjcsomagokból is sejlik: a havi számlás előfizetések esetében a hálózaton belüli percenkénti hívási díj napszaktól és csomagtól függően általában 6-11 penny között van, más hálózatokra ugyanakkor csúcsidőben fél fontnál is többet kell fizetni.

Az Oftel 2001-ben már elrendelte a mobilszolgáltatóknak, hogy csak mérsékelt ütemben emeljék áraikat. A cégek akkor ezt megfellebbezték, és maguk fordultak a brit versenyhivatalhoz, amely azonban még jóval keményebb megállapításokra jutott, mint a távközlési felügyelet.

Az 1997-ben hatalomra került munkáspárti kormány folyamatosan erősíti az egyes szolgáltatási ágazatok állami felügyeleteit, amelyeknek most már gyakorlatilag közvetlen ármeghatározó joguk is van indokoltnak talált esetekben, azon kívül, hogy irányelvekkel és korlátozó százalékos előírásokkal terelik a magánvállalatok árszabását.

Az Oftel rendelete értelmében a szolgáltatóknak júliustól 15 százalékkal, három év alatt összesen 30 százalékkal kell csökkenteniük a hálózatközi összekapcsolási díjakat. A világ legnagyobb mobilcége, a Vodafone közölte, hogy az „alapvetően elhibázott” rendelet jogi felülbírálatát fogja kezdeményezni. Más szolgáltatók is várhatóan panaszt emelnek, de ha nem járnak sikerrel, akkor a felhasználók évi 190 millió fontos megtakarításra számíthatnak az Oftel szerint. Az Oftel 2006-ig akarja fenntartani a most elhatározott árellenőrzést.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés