Connect with us

Hirdetés

technokrata

Együtt az elavult telefonok biztonságos elhelyezéséért

Kütyük

Együtt az elavult telefonok biztonságos elhelyezéséért

A vezető mobiltelefon-gyártók és a Baseli Konvent együttműködnek az elavult mobiltelefonok megfelelő környezetvédelmi kezelésében.

A vezető mobiltelefon-gyártó vállalatok ma megállapodást írnak alá, melyben az elavult mobiltelefonok megfelelő környezetvédelmi kezelésével kapcsolatban kinyilvánítják együttműködésüket a Baseli Konventtel és a szektor más szereplőivel.

Az „elavult mobiltelefonok megfelelő környezetvédelmi kezelése érdekében létrejött fenntartható partnerség” nevet viselő kezdeményezés az életciklus-elmélet segítségével közelíti meg a népszerű fogyasztási cikk végső elhelyezésének gondját. A megállapodás a várakozások szerint csupán az első a Baseli Konvent és más iparági szektorok között az elkövetkező évek során aláírandó, további hasonló jellegű szerződések sorában.

A javasolt mobiltelefon-kezdeményezés támogatói az LG, a Matsushita (Panasonic), a Mitsubishi, a Motorola, a NEC, a Nokia, a Philips, a Samsung, a Siemens, és a Sony Ericsson.

„Az Információ Korában az emberiség hatalmas lépést tett előre. Nagy örömömre szolgál, hogy egy rendkívül fiatalnak számító fogyasztási cikk, a mobiltelefon gyártói a termékük környezeti hatásaira gondolva megerősítik integrált termékpolitikájukat” mondta Philippe Roch, svájci külügyminiszter.

„A mobiltelefonok környezeti hatásainak kezelése e kezdeményezés keretein belül jó példát szolgáltat a gazdasági szektor és a multilaterális környezetvédelmi megállapodások együttműködésére” tette hozzá.

„A modern társadalomnak szembe kell néznie azzal, hogy túl sok hulladékot termelünk. A vállalatok egyértelműen kulcsfontosságú szerepet játszanak a megoldás megtalálásában, és a vezető mobiltelefon gyártók érdeklődésének ez az első megnyilvánulása más üzleti szektorok számára is modellként és ösztönző erőként kellene szolgáljon” mondta Klaus Töpfer, a Baseli Konvent tágabb kereteit megteremtő ENSZ Környezetvédelmi Program ügyvezető igazgatója.

2001-ben a világ mobiltelefonjainak száma a becslések szerint körülbelül 380 millió volt. A kezdeményezés sikeréhez az üzletág más szereplői, különösképpen a hálózatszolgáltatók támogatására is szükség lesz.

A résztvevő vállalatok vezetői a Baseli Konvent magas rangú résztvevőinek hatodik konferenciáján közel 40 miniszter és több száz, a Konvent 151 tagállamát képviselő állami tisztségviselő jelenlétében írják alá a nyilatkozatot. Az aláíráson Klaus Töpfer, Philippe Roch, és Sachiko Kuwabara-Yamamoto, a Baseli Konvent főtitkára is részt vesz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés