Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jobb találati eredmények: keressünk magyar metakeresővel!

Kütyük

Jobb találati eredmények: keressünk magyar metakeresővel!

A magyar Ariadnet az összes fontosabb, ismert kereső együttes használatával tud keresni, s képes a felülkeresésre: összesít és fontossági sorrendben újrakeres a megadott szóra, szavakra.

A Hungary.Network közel 9 hónapos fejlesztőmunkájának eredményeként létrejött új szolgáltatása kétféle: szerveroldali-, illetve letölthető kliensoldali változatban is a felhasználók rendelkezésére áll. A szerveroldali megoldás használata hasonlít a megszokott keresőkéhez. A kliensoldali változatot mindenki szabadon letöltheti, a keresést ezután a saját gépéről indíthatja anélkül, hogy az egyes keresők vagy a metakereső honlapjára el kellene látogatnia.

A keresés a felhasználó által megadott szó vagy szavak alapján egyidejűleg 11 magyar és 5 külföldi keresőt használ, melyek között a felhasználó válogathat. A találati listán fontossági sorrendben (“relevancia szerint”) jelenik meg az eredmény. A használt keresők: Altavizsla, Góliát, Hálóvilág, Heuréka, Hírkereső, Hudir, Index, Magyar Címtár, Magyar Honlap Katalógus, Startlap, Wahoo; MetaCrawler, Metager, Northernlight, Sharelook, WebCrawler.

Az Ariadnet (mely nevét Ariadné fonaláról kapta) számos interaktív funkciója a pontosabb találati arány elérését teszi lehetővé. Keresés indítható címben, URL-ben vagy az adott weboldal szöveges részeiben. A keresés kényelmét segíti, hogy beállítható az egy-egy keresőtől átvenni kívánt találatok száma és megszabható, hogy milyen korú oldalak jelenjenek meg. A felhasználó beállíthatja, hogy a keresés csak egyetlen domainen belül történjen, és megadhatja a találati listán oldalanként szereplő linkek számát.

Az “összetett keresés” funkcióban különböző logikai műveletekkel lehet a keresést pontosítani. Így kijelölhető, hogy az egyik vagy mindegyik keresett kifejezés szerepeljen az oldalon, egy több szóból álló kifejezés szó szerint, illetve ne szerepeljen a találatok között. Az Ariadnet szolgáltatásai közé tartozik az a szótőelemző eljárás, amely a ragozott szóalakokból “kitalálja” azok töveit és arra keres. Tovább segíti a keresést a beépített szinonima-szótár, amely felajánlja a keresett kifejezéssel jelentéstani kapcsolatban álló szavakat is.

A szolgáltatást mindkét változatban szabadon, ingyenesen használhatja mindenki. A regisztráció önkéntes, azonban a kliensoldali verzió letöltéséhez megkívánt. A regisztrált felhasználók a szerveroldali változatban további kényelmi szolgáltatásokat is élvezhetnek, például elmenthetik keresési beállításaikat és osztályozhatják a találati listán megjelent linkeket.

Az Ariadnet hirdetéseket és szponzori anyagokat is megjelenít, azonban ennek elfogadásáról a regisztráció során a felhasználóknak nyilatkozniuk kell. Azt is el kell fogadniuk, hogy a kliensoldali program is “beszélget” a szolgáltató géppel, adatokat továbbít a keresésről, de a szolgáltató felelősséget vállal azért, hogy az adattovábbítás nem sérti a felhasználók jogait, nem okozhat kárt neki, csak a kényelmét szolgálja.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés