Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új titkosítás a GSM rendszerekben

Kütyük

Új titkosítás a GSM rendszerekben

Az A5/3 egy új, az eddiginél sokkal nagyobb titkosítást tesz lehetővé.

Az eredeti, A5-ös titkosító algoritmus 1987-ben lett kifejlesztve. Persze szó sincs arról, hogy mára az használhatatlanná vált volna, de ahogy a technika fejlődik, gondolni kell az esetleges kockázatokra is.

Jelen pillanatban, amennyiben egy „támadónak” (lehallgatónak) sikerül a mi GSM adásunkat megszereznie az éterből, kellően nagy számítási kapacitással, azaz sok összekötött számítógéppel előbb utóbb megfejtheti az adatfolyamot. Természetesen ezt még órákban sem lehet mérni, de a veszély megvan rá.

A rádióhullámok vétele és visszafejtése is egy elméleti lehetőség, ennél sokkal egyszerűbb módszerek is vannak a lehallgatásra. Egyszerűen más támadási felületet kell találni.

A kódolást a GSM Association Security Group és a 3rd Generation Partnership Project (3GPP) fejlesztette ki a GSM rendszerekhez. Természetesen használható a GPRS (GEA3 néven), HSCSD és EDGE hálózatokhoz.

Az A5/3 a Kasumi algoritmusból származik, melyet a 3GPP a 3G rendszerek kódolására készített. A Kasumi titkosítást a Mitsubishi által kifejlesztett MISTY algoritmusból készítette.

Az A5/3 2002 harmadik negyedévére lesz elérhető a nagyközönség számára. Természetesen a kódolást az új telefonok már tartalmazni fogják, mint lehetőséget. Az átállás nem lesz gyors, de szerencsére még nem is szorít az idő annyira.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés