Connect with us

Hirdetés

technokrata

Űrhajó (még mindig) eladó – de közben rászakadt a hangár…

Kütyük

Űrhajó (még mindig) eladó – de közben rászakadt a hangár…

Tegnapelőtti híradásunk értelmében még mindig tart a licitálás az eladó orosz űrsiklóra – csakhogy a járműre közben rászakadt a bajkonuri hangár…

A kazahsztáni Bajkonurban vasárnap leszakadt annak a hangárnak a teteje, amelyben egy Buran típusú orosz űrsikló állt.

Ismeretes, hogy az amerikai rádióadó, a News 980 KFWB-AM egy ugyancsak Buran típusú űrsiklót kínál megvételre. Ismeretes továbbá az is, hogy a Buran mindössze 3 példányban készült el – ebből pedig mindössze egy járt az űrben 1998-ban, legénység nélkül.

Tekintettel a kis ˝példányszámra˝, nem kizárt, hogy éppen az internetes árverezés alatt lévő űrhajó az áldozat – erről egyelőre nincsenek megbízható információk. Mindenesetre az árverés egyelőre még tart – jelenleg 6.151.000 dollárt ér a 6 millió dolláros kikiáltási árú repülő.

Az MTI információi szerint egyébként robbanás okozta azt a balesetet, amelynek következtében vasárnap este leszakadt a bajkonuri hangár teteje. Az eddig 5, de vélhetően 8 munkás életét követelő balesethez az orosz hatóságok nem engedték be a helyszínre a kazah mentőegységeket – a mentést csak a 13 órával később, Moszkvából érkező mentőcsapat kezdhette meg.

A kazahsztáni Bajkonur a volt Szovjetunió legnagyobb űrbázisa, amelynek területét a világhatalom összeomlása óta Oroszország bérli Kazahsztántól. Az összeomlott hangárt a 60-as években építették a soha meg nem valósult orosz Holdprogramhoz, majd később a Buran űrsikló építésére és tárolására használták – mostanáig.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés