Connect with us

Hirdetés

technokrata

MP3 és videó letöltés: fény derült a titokra

Kütyük

MP3 és videó letöltés: fény derült a titokra

Napvilágot látott annak oka, miért nem volt használható a világ legnépszerűbb, MP3 állományok beszerzését lehetővé tevő szolgáltatás.

Az elmúlt egy hétben jelentős változások történtek az MP3 (és egyéb állományok) letöltését szolgáltató, peer-to-peer hálózaton működő szoftverek életében. A Morpheus – mind közül a legnépszerűbb – felhasználói a múlt hét elején szembetalálták magukat azzal a ténnyel, hogy nem tudják használni a programot egy frissebb verzió letöltése nélkül. Ez még nem is jelentett volna akadályt (a program nem túl nagy méretű), ám a StreamCast (a Morpheus tulajdonosa) weboldalán nem volt elérhető ez a frissítés.

Többen az amerikai szerzői jogok védőit sejtették az akció mögött, egyesek összeesküvésre gyanakodtak, a Morpheus pedig fogta magát és átállt a nyílt forráskódú Gnutella hálózatára. Az eset azonban még mindig nem tisztázódott. Egészen máig…

Történt ugyanis, hogy a StreamCast nem fizette ki a hálózat használatáért járó licencdíjat. Mivel nem egyedi esetről volt szó, ezért a Kazaa ausztrál tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a szintén birtokukban levő FastTrack hálózatot a továbbiakban nem teszik elérhetővé a Morpheust használók számára. Mindez a korábbi tulajdonos leveléből derült ki, ám részleteket nem közölt (a StreamCast szerint a Kazaa-t birtokló cég képes a Morpheus felhasználók számítógépeinek beállításait oly módon megváltoztatni, hogy azok többé nem képesek elérni a FastTracket).

51 millió. Ennyi ember vette eddig igénybe a Morpheus szoftvert állományok cseréjére. Vajon képes lesz-e ezt a bázist megtartani a StreamCast, annak ellenére, hogy másik hálózatra költözött a szolgáltatás? Egyelőre nem tudni (mindenesetre a Bearshare-t és a Limeware-t használók bizonyára örülnek a jócskán megnövekedett adatbázisnak).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés