Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetre csatlakozó gépek – kisajátítva

Kütyük

Internetre csatlakozó gépek – kisajátítva

Az elosztott számítási teljesítmények programjaiban részt vevő gépek egy részét a tulajdonos megkérdezése nélkül, önkényesen kisajátították.

Vannak olyan kutatások, melyek hatalmas számítási kapacitást igényelnek. A kielégítő teljesítményt nyújtó gépek azonban nagyon költségesek, nem ritkán dollármilliókba kerülnek (és fenntartásuk sem olcsó). Ha ezeket a kiadásokat nem tudja vállalni a kutatócég, akkor sem kell lemondania a projectről: a megoldást az elosztott hálózat jelenti. Ennek keretében ugyanis az Internetre felcsatlakozó gépek kihasználatlan számítási teljesítményét lehet igénybe venni, az adott témához csatlakozó internetezők jelentős része ugyanis felajánlja (ingyen) processzora holtidejét.

Az egyik legnépszerűbb ilyen hálózatot a United Devices hozta létre, mely rákkutató programjával sok segítőkész embert szerzett magának (a világon majdnem másfél millió számítógép dolgozik ugyanis a cég szolgálatában). Az egyes számítógépek erre a feladatra fordított idejét összeadva több mint 87 ezer évet kapunk, ami azért nem lebecsülendő teljesítmény.

Bizonyára már mindenki hallott az emberi szervezetben néha felfedezhető ok nélkül elburjánzó rákról. Korunk egyik nagy betegsége, amely dobogós listán van a halálozási okok között. Az Intel-United Devices szövetség sokáig ennek ellenszerét kutattatta a felhasználókkal, ám február elejétől a projectben részt vevők megkérdezése (és így belegyezése) nélkül átváltotta ezt a szeptember 11-e óta a fél világra sokkolóan ható anthrax elleni szérum kutatására.

Könnyen visszaállítható az eredeti választás: a tagok számára fenntartott szolgáltatás oldalán az eszköz menedzserben a profilra kattintva a jelenleg futó elosztott számítási projectek közül el kell távolítani a pipát az antrax kutatás mellől, csak a rákbetegség adatainak feldolgozására koncentrálva a számítógép erejét.

Az viszont elgondolkodtató, hogy miért veszi el az emberek kedvét az önkéntes és ingyenes segítségnyújtás választási szabadságának megnyirbálásával egy ilyen döntéssel a cég…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés