Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mire figyeljünk az autógumik használatával kapcsolatban? Szakértő válaszol

autógumik használata

Garázs

Mire figyeljünk az autógumik használatával kapcsolatban? Szakértő válaszol

Mire figyeljünk az autógumik használatával kapcsolatban? Szakértő válaszol

Az autógumik az egyik legfontosabb alkatrészei az autónak, miután – jó esetben – ez az egyetlen kapcsolat a gépjármű és az út között. A megfelelő minőségű és gondosan karbantartott abroncsok nagymértékben hozzájárulnak a biztonságos közlekedéshez, miközben javítják a menetteljesítményt és élvezetesebbé teszik a vezetést.

Cikkünkben Mezey Tamás, az Autógumi Pláza webáruház társtulajdonosa osztotta meg gondolatait, hogy mikre kell figyelni a gumiabroncsok használatával kapcsolatban.

Nem egy olyan sofőr van, aki szereti az utolsó pillanatra hagyni autógumija állapotának ellenőrzését. Tamás szerint ezzel azonban nemcsak saját, hanem a közlekedésben résztvevő többi szereplő testi épségét is veszélyezteti.

„Az olyan tényezőket, mint a guminyomást vagy az abroncsok kopottságának mértékét rendkívül fontos rendszeresen megvizsgálni, szükség esetén pedig azonnal cselekedni. Túl alacsony guminyomásnál például megnő az autó rezgése, ráadásul hamarabb tönkre mennek a gumik. Ha viszont túl alacsony az abroncsok nyomása, csökkenni fog az autó stabilitása és megnő a féktávolság. Emellett kövessük nyomon az autógumik futófelületének kopását is – ha elérték futásteljesítményük végét (a hatályos jogszabályok szerint ez 1,6 milliméteres minimális profilmélységet jelent), úgy mindenképp cseréljük ki őket. Érdemes nem kivárni az 1,6mm elérését. Szakmai szempontból téli gumik esetén 4mm, míg nyári gumi esetén 3mm alatt erősen javasolt a cserén gondolkodni!”

Mezey Tamás elmondása alapján az sem mindegy az autógumik elhasználódása szempontjából, hogy milyenek a vezetési szokásaink és hogyan tároljuk az abroncsokat.

„Jelentősen befolyásolja a gumik állapotát, hogy azokat milyen körülmények között használjuk nap, mint nap. Ha sokat vezetünk magas sebességgel és folyamatosan megterheljük az autót, úgy jóval gyorsabban fognak kopni abroncsaink. Ugyanezt a gyors amortizálódást érjük el azzal a rossz szokással is, ha túl gyakran és hirtelen fékezünk.

Az autógumik tárolása is jelentős hatással van az élettartamukra. Ideális esetben kívül száraz, szellős, hűvös (-5 és 25 Celsius fok) helyen ajánlott tárolni abroncsainkat, és kerüljük el, hogy közvetlenül napfénnyel vagy egyéb hőforrással, illetve kémiai anyagokkal érintkezzenek. 

Ha felni nélkül rakjuk el a gumikat pihenni, függőleges helyzetben, felállítva pakoljuk el őket. Ebben az esetben pár havonta forgassuk meg mindegyiket 90 fokkal, hogy elkerüljük a deformálódásukat. Amennyiben felnin tároljuk az abroncsokat, úgy akár 4-et is egymásra fektethetünk, és nem szükséges a forgatásuk.”


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés