Connect with us

Hirdetés

technokrata

Leggyakoribb használtautós csalások, amit mindenki szeretne elkerülni

Garázs

Leggyakoribb használtautós csalások, amit mindenki szeretne elkerülni

Leggyakoribb használtautós csalások, amit mindenki szeretne elkerülni

A leggyakoribb használtautós csalások témakörét vizsgáltuk meg carVertical kutatása alapján.

Nagyon sokféle autó létezik, és amikor egy autót veszünk, komoly fejfájást okozhat, hogy egy tökéletesen karbantartott járművet találjunk. A használtautó-piac egyik fő problémája, hogy a vásárlók nem tudják gyorsan leleplezni a gyakori használtautó-csalásokat. Néhány használt autó első pillantásra csábító lehet, de ha jobban megvizsgáljuk teljesen félrevezető is lehet. Ez gyakran váratlan karbantartást és nagyon komoly javítási számlákat eredményez, közvetlenül a vásárlás után és azt követően is.

A tanulmány módszertana

Adatforrás: A leggyakrabban alkalmazott használtautó-csalások kutatását a carVertical végezte. A carVertical autótörténeti kereső platformként rengeteg információt gyűjt az egyes autókról, beleértve a nemzeti- és a magánnyilvántartásokból származó bejegyzéseket, a különféle adatbázisokat, a biztosító társaságok és a különböző országok lopott autó adatbázisait. A tanulmány elkészítése során ezen forrásokat is felhasználták.

A vizsgálat időtartama: A carVertical a 2020 áprilisától 2021 áprilisáig terjedő időszak autótörténeti jelentéseket elemezte.

Adatminta: Több mint 1 millió autótörténeti jelentést elemeztek.

Országok: Ez a tanulmány Horvátország, Cseh Köztársaság, Bulgária, Magyarország, Észtország, Finnország, Franciaország, Belgium, Fehéroroszország, Franciaország, Németország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Svédország adatainak a felhasználásával készült.

A carVertical tanulmány alapján ezek a leggyakoribb csalások, amit mindenki szeretne elkerülni használt autót vásárlásnál:

leggyakoribb használtautós csalások carVertical kutatás alapján

A leggyakoribb használtautós csalások:

1.  Sérült autó

Ahogy a városok egyre zsúfoltabbak, az autósok egyre nagyobb eséllyel szenvednek autóbalesetet. A carVertical kutatása szerint a platformon keresztül ellenőrzött összes autó közel egyharmadának (31%) volt valamilyen sérülése.

Autó kiválasztásakor célszerű ellenőrizni, hogy a karosszéria elemek közötti hézagok egyenletesek-e. Ha egyes hézagok mérete eltérő, az a szerkezeti elemek sérülését vagy olcsó javítást jelenthet. Néhány csaló megpróbálja elrejteni ezeket, ezért a vevőknek közelről kell megvizsgálniuk a járművet.

2.  Visszatekert kilométeróra

A carVertical kutatása alapján minden hatodik jármű (16,7%) futásteljesítményével csaltak. A futásteljesítmény-csalás nagyon gyakori azok között a csalók között, akik használt autókat importálnak, és hamis kilométer-számlálóval próbálják azokat eladni. A dízelmotoros autóknál sokkal valószínűbb, hogy megtévesztik a futásteljesítményt.

A kilométer-óra egyszeri módosítása olcsó eljárás a feketepiacon, ugyanakkor 25% -kal vagy még ennél is többel növelheti az autók értékét, különösen a nagyon keresett autók esetében.

Azokat a gépkocsik, amelyek futásteljesítménye „visszatekert”, könnyen felismerhetők. Általában a jármű elhasználódása önmagáért beszélhet. Ha az ülések, a kormánykerék vagy a sebességváltó kopott, de a futásteljesítmény alacsonynak tűnik, ez annak a jele lehet, hogy az az autót „el kell engedni” és egy másikat kell keresni.

3.  Lopott autó

A lopott autó vásárlás tapasztalatai talán a legrosszabbak az összes használtautó-csalás között. Általában a szerencsétlen új tulajdonosnak elkobozzák az autóját, és bonyolult lehet az autóért kifizetett pénz visszaszerzése is. Az elmúlt 12 hónap során a carVertical több száz lopott autót azonosított, jelentős időt és pénzt takarítva meg az ügyfelek számára.

4.  Az autó taxi vagy bérautó volt

Néhány autótulajdonos nem is tudja, hogy autója korábban taxiként vagy bérautóként üzemelt. A taxisok általában nagyon komoly futásteljesítményt tesznek autóikba és legtöbbször városi utakon szállítják az utasokat. A taxik és a bérautók általában gyorsabban elhasználódnak, és sokszor kevésbé vannak karbantartva.

A carVertical használatával az elmúlt évben körülbelül kétezer autót azonosítottak, mint ex-taxi vagy bérautó. Néha felismerhetők ezek a járművek, például a fényezés színe alapján, de az ügyes csalók akár át is festhetik a járművet. Az autótörténeti jelentések használata a legjobb megoldás az ilyen autók elkerülésére.

5.  Az autó ára túl alacsony

A használt autók vásárlóinak kerülniük kell a gyanúsan olcsó járműveket is, bár sokak számára túl nagy a kísértés. Ha az ár túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, a vevőknek tovább kell vizsgálódni, összehasonlítva az autót más használtautó-piacok hasonló autóival. Az ilyen autók sokszor import autók, visszatekert kilométerórával, vagy van valami rejtett sérülésük és emiatt olyan alacsony az áruk. Végső soron a vevők ilyenkor a legjobb, ha itt abba is hagyják az ilyen autók vizsgálatát és autót keresnek. Az alacsony ár azonban nem feltétlenül jelent átverést. Néha az embernek sürgősen el kell adnia az autóját, amire bármilyen indoka lehet. Mégis a legtöbb esetben az alacsony ár erős érv az autó előéletének online ellenőrzése mellett. Ez ugyanis felfedheti, miért is olyan alacsony az ár.

Összegzés – Használtautó vásárlási tanácsok

Megbízható használt autó vásárlása kihívást jelent. Az online autótörténeti jelentések felhasználásával azonban a vevők kideríthetik az autó valódi történetét, és elkerülhetik a tipikus csalásokat. Kritikus hozzáállással a vevők elkerülhetik az átverést, és megóvhatják magukat a váratlan kiadásoktól.

Hogyan ellenőrizhető a használtautó a vásárlás előtt? Ezt ebben a korábbi cikkünkben alaposan körbejártuk.

A válasz röviden: Járműtörténeti jelentés lekérdezése. Ellenőrizze az autót a vásárlás előtt!

| Alvázszám ellenőrzés – kártörténeti előzmény |

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés