Connect with us

technokrata

Tippek autósoknak – gumiabroncsjavító készletek és motorolaj ellenőrzés

www.autoalkatreszonline24.hu

Garázs

Tippek autósoknak – gumiabroncsjavító készletek és motorolaj ellenőrzés

Manapság nagyon sok gépjárműből spórolják ki a gyári pótkereket a nagyobb csomagtér vagy utastér kialakítása érdekében. A teljes értékű pótkerék helyett gyakori megoldás lehet egy gumiabroncsjavító készlet. A magyarországi utakon nem veszélytelen valódi pótkerék nélkül autózni, számos gumisérülés alkalmával például a gumik oldalfalának sérülésekor vagy a kátyúk okozta sérüléseknél sok esetben nem nyújtanak megoldást ezek a gyors defektjavító készletek, hiszen gyakran még a gumisműhelyek sem tudják orvosolni ezeket a sérüléseket.

De a kisebb sérülések alkalmával, például egy szög által okozott defekt helyszíni javításánál nagy segítséget jelenthet egy megfelelően kiválasztott gumiabroncsjavító készlet.

www.autoalkatreszonline24.hu

Tippek a gumijavító készletek helyes használatához:

Mielőtt elkezdené a javítási munkálatot távolítsa el a sérülést okozó kisebb tárgyat a gumiból például a szöget. A lehetőségekhez képest próbálja megtisztítani a szennyeződésektől gumi felületét és keresse meg a sérülés pontos helyét.

A gumijavító készletek csak a gumiabroncsok futófelületén lévő sérülések megjavítására alkalmazhatók. A gumik oldalfelületén keletkezett sérüléseket csak gumijavító szakműhelyekben tudják megjavítani.

A javítható sérülés mértéke 1-5 mm közöttinél nem lehet nagyobb. Ennél nagyobb mértékű sérülés kijavítására nem alkalmasak a defektjavító készletek, így a sérült gumiabroncsokat mindenféleképpen le kell cserélni pótkerékre.

Az önállóan végzett javítási munkálatoknál mindenképpen csak a gumijavító készletben lévő, ahhoz hozzácsomagolt komponenseket használja. Ha esetleg nem áll rendelkezésre speciális kés a defektjavító kanóc kilógó részének levágásához használhat akár erre a célra egy sniccert is.

Megfelelő gumiabroncsjavító készletet kereshet például ezen az oldalon: www.autoalkatreszonline24.hu, illetve egyéb autóalkatrész kereskedelemmel foglalkozó oldalon.

 

Motorolajszint ellenőrzése

Egyszerű, de nagyon fontos művelet a motor olajszintjének az ellenőrzése. Nem mindegy azonban, hogyan és mikor csináljuk.

Mindenképpen megfontolandó tanács, hogy egy hosszabb, nagy sebességű autópályás utazás előtt célszerű ellenőrizni az olajszintet, mert a személyautóknál, főleg a dízelmotorú autóknál gyakran előfordulhat, hogy a városi használathoz képest megemelkedik az olajfogyasztása az autónak, akár 0,5-1 liter is elfogyhat egy 1800-2000 km-es út alatt.

Ha rendszeresen figyelemmel követjük az autónk olajfogyasztásának alakulását, akkor időben tudomást szerezhetünk olyan problémákról, amely később akár súlyos károsodáshoz, ebből következően pedig nagy összegű javításhoz vezethet. Az ellenőrzési művelet nem túl bonyolult, de azért vannak szabályok, amiket célszerű betartani.

www.autoalkatreszonline24.hu

Tippek a helyes olajszint ellenőrzéshez:

Az autóval mindig vízszintes felületen parkoljunk.

A szintellenőrzésnél az autó használata után mindig várjunk egy rövid ideig, amíg a kenőanyag mennyiség visszafolyik az olajteknőbe, mivel ha a leállást követően túl gyorsan cselekszünk, téves lehet az eredmény. Nincs szükség hosszú időre, kb. 10 perc elegendő lenne.

Ajánlatos valamilyen kesztyűt használni és nagyon vigyázni, hogy a ruhánkat nem piszkoljuk be, mert nehezen tisztítható az olajszennyeződés. Óvatosan húzzuk ki a nívópálcát és töröljük meg egy ronggyal vagy papírral. A megtisztított pálcát dugjuk vissza, majd ismételten kihúzva figyeljük meg, hogy az olajfilm hol helyezkedik el a pálca alján, a jelzések között.

A nívópálcán lévő jelzések többfélék lehetnek. Előfordulhat, hogy két ponton belevágnak a fémbe, így két rovátkával jelzik, de akár szövegesen is feltüntethetik a minimum és a maximum szinteket. A két jelzés közötti értéken kell állnia a szintnek. Pótlásra akkor van szükség, ha a minimumon vagy akár alatta jelez a pálca.

Minden, amit érdemes tudni az motorolajról ezen az oldalon megtalál: hu.wikipedia.org/wiki/Motorolaj

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin