Connect with us

technokrata

Megvalósul a vízió: A bemutatás küszöbén az új Mini

Garázs

Megvalósul a vízió: A bemutatás küszöbén az új Mini

Hamarosan új konkurenset kap a Mazda MX-5.

Alig száradt meg a festés a Mazda MX-5 új generációján, máris erős konkurenciára számíthat. A jelek szerint már nagyon közel van a MINI Superleggera Vision végleges verziójáról szóló döntés, amely a lehető legstílusosabb elegyét adná a brit és az olasz stílus, valamint a nyitott autózás világának.

mini_superleggera_2_medium

Hivatalos források jelentették, hogy néhány hónapon belül megszülethet a döntés a hangulatos tanulmány jövőjét illetően. Tekintve, hogy a kifutó MINI-ből is megvalósult a roadster, igaz a modellciklus tekintetében talán kissé későn, az illetékesek jó eséllyel igennel válaszolnak a kérdésre, a premiert pedig sürgetni fogják. Egy biztos, erőben nem lesz híján a típus: az új 1,6 literes turbómotor az S kivitelben 192 lóerőt és 280 Nm nyomatékot fog felmutatni, míg a John Cooper Works kivitelek könnyű szerrel egészen 234 lóerőig és 350 Nm-ig merészkedhetnek.

Az autózás világának egyik legínyencebb eseménye kétség kívül a minden évben megrendezésre kerülő Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Erre a rendezvényre még a legexkluzívabb gyártók is mindig készülnek valamilyen különlegességgel. A BMW is minden évben készít egy prototípust, általában egy formatervező stúdióval karöltve, ám idén a gyártó kisautókat készítő márkája, a MINI került sorra.

mini_superleggera_10_medium

328 Hommagea Zagato Coupé és a Pininfarina Gran Lusso Coupé után úgy döntött a német gyártó, hogy 2014-ben a Touring Superleggerával közösen a MINI-ből készítenek egy átiratot. A Superleggera Vision névre keresztelt roadster pedig nem okoz csalódást a márka rajongóinak, hiszen igazi angolos, rendkívül letisztult, egyszerre elegáns és sportos vonalakat kapott, amibe tökéletesen házasodnak be az olasz részletek.

A legkönnyebben az orráról felismerhető MINI koncepció természetesen kézzel készült – amiről a cikk végén egy videót is megnézhetnek -, és lágy vonalaival, „Como Kék” fényezésével valamint a brit zászlót mintázó hátsó lámpáival igazán impozáns látványt nyújt a szemlélődőknek. Különlegességként szolgál még a szénszálas első légterelő és oldalsó küszöbök, valamint a látványos hátsó légterelő, mely hosszában húzódik az autó közepén.

mini_superleggera_1_medium

A letisztult belső térben szintén felismerhetőek a márka vonásai, főleg a középkonzolon és a műszerfalon lévő kerek kijelzőknek köszönhetően, melyek természetesen teljesen digitálisak. A keret nélküli szélvédő, az alumíniumbetétek és a bőr széleskörű használata, valamint a szintén brit zászlót mintázó ajtóbehúzó megoldás tovább növeli a kis roadster exkluzivitását.

A hajtásláncról csak óvatosan nyilatkoztak az érintettek, így mindössze csak annyit tudtunk meg a Superleggera Vision-ről, hogy elektromotorok hajtják, ám azok teljesítményéről nem esett szó. Adrian van Hooydonk, a BMW vezető formatervezője így nyilatkozott az autóról: „a Touring Superleggera-ban és a MINI-ben rengeteg közös vonás van, kezdve a történelmüktől a formák fontosságáig. Ezeknek köszönhetően készült el a Superleggera Vision, mely, az olasz formák hatása alatt készült, mégis igazi angol roadster.”

A rendkívül látványos tanulmányautó valószínűleg nem fog gyártásba kerülni, habár a jelenleg kapható MINI Roadster-nél sokkal harmonikusabb és elegánsabb látványt nyújt. Abban azért még reménykedhetünk, hogy a Gran Lusso és a Vision Future Luxury mintájára a jövőben a kisautókat gyártó márkánál is találkozhatunk majd hasonló vonalakkal.

Forás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin