Connect with us

technokrata

Még odébb van az elektromos autók forradalma

Garázs

Még odébb van az elektromos autók forradalma

A föld olajtartalékai még fél évszázadig elegendőek, legalábbis a BP szerint.

Sokszor becsülték már fel a Föld olajtartalékait, azonban az utóbbi években a takarékosabb autóknak, az újonnan felfedezett készleteknek köszönhetően kevésbé volt téma a benzin és a gázolaj alapjául szolgáló alapolaj-készletekkel kapcsolatos jóslás. A BP azonban úgy döntött, végére jár a történetnek: az olajipari óriás szerint mintegy 53,3 évre elég még a kitermelésre váró kőolaj.

Der neue Volkswagen e-Golf

A hibrid és elektromos autók térnyerése nem véletlen: az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása mellett az autózás az egyre apadó kőolaj-készlet elfogyasztásáért is felelős, amire mindenképpen mihamarabb orvosságot kell találni. Az elektromos hajtás mellett az Audi szintetikus üzemanyaggal is megoldást talált már a jövőre gondolva, hiszen eljön az idő, amikor majd minden csepp üzemanyagot meg kell becsülnünk.

Előbb vagy utóbb pedig elfogyasztjuk a teljes kőolaj tartalékot, noha szokásainkkal és az egye kisebb fogyasztású járműparkkal, valamint az alternatív hajtásokkal azért képesek lehetünk kitolni a véget jelző dátumot. A BP ezúttal tanulmánnyal bizonyítja, hogy túl sok időnk már nincs hátra. A szakértők szerint a jelenlegi állapotok szerint mintegy 1.688 milliárd hordónyi készlet áll rendelkezésre, ami 1,1 %-kal magasabb érték a 2013-as becsléseknél.

Tesla-Model-S-4_medium

Ez a különbség a BP szerint javarészt az amerikai állapotoknak köszönhető, ugyanis az USA korábban mintegy 44,2 milliárd hordóval (26%) alábecsülte készleteit. A bizonyos földrajzi adottságok esetében hatékonyabb fúrási forma, azaz a horizontális fúrás szükséges több területen is az Egyesült Államokban.

Persze könnyű belátni, hogy a BP 53,3 éves becslése is pesszimista adat, hiszen több területen még esélyes, hogy találnak kőolajat, legyen szó az északi vidékekről vagy épp Szibériáról. Ráadásul a jelenlegi fogyasztással számoltak a szakemberek, ami remélhetőleg a jövőben csökkeni fog az alternatív hajtású autók terjedésével párhuzamosan, ahogy az ipari szereplők hatékonyabb erőforrás-kihasználása is hozzájárulhat a véget jelentő dátum kitolásához.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin