Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még odébb van az elektromos autók forradalma

Garázs

Még odébb van az elektromos autók forradalma

A föld olajtartalékai még fél évszázadig elegendőek, legalábbis a BP szerint.

Sokszor becsülték már fel a Föld olajtartalékait, azonban az utóbbi években a takarékosabb autóknak, az újonnan felfedezett készleteknek köszönhetően kevésbé volt téma a benzin és a gázolaj alapjául szolgáló alapolaj-készletekkel kapcsolatos jóslás. A BP azonban úgy döntött, végére jár a történetnek: az olajipari óriás szerint mintegy 53,3 évre elég még a kitermelésre váró kőolaj.

Der neue Volkswagen e-Golf

A hibrid és elektromos autók térnyerése nem véletlen: az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása mellett az autózás az egyre apadó kőolaj-készlet elfogyasztásáért is felelős, amire mindenképpen mihamarabb orvosságot kell találni. Az elektromos hajtás mellett az Audi szintetikus üzemanyaggal is megoldást talált már a jövőre gondolva, hiszen eljön az idő, amikor majd minden csepp üzemanyagot meg kell becsülnünk.

Előbb vagy utóbb pedig elfogyasztjuk a teljes kőolaj tartalékot, noha szokásainkkal és az egye kisebb fogyasztású járműparkkal, valamint az alternatív hajtásokkal azért képesek lehetünk kitolni a véget jelző dátumot. A BP ezúttal tanulmánnyal bizonyítja, hogy túl sok időnk már nincs hátra. A szakértők szerint a jelenlegi állapotok szerint mintegy 1.688 milliárd hordónyi készlet áll rendelkezésre, ami 1,1 %-kal magasabb érték a 2013-as becsléseknél.

Tesla-Model-S-4_medium

Ez a különbség a BP szerint javarészt az amerikai állapotoknak köszönhető, ugyanis az USA korábban mintegy 44,2 milliárd hordóval (26%) alábecsülte készleteit. A bizonyos földrajzi adottságok esetében hatékonyabb fúrási forma, azaz a horizontális fúrás szükséges több területen is az Egyesült Államokban.

Persze könnyű belátni, hogy a BP 53,3 éves becslése is pesszimista adat, hiszen több területen még esélyes, hogy találnak kőolajat, legyen szó az északi vidékekről vagy épp Szibériáról. Ráadásul a jelenlegi fogyasztással számoltak a szakemberek, ami remélhetőleg a jövőben csökkeni fog az alternatív hajtású autók terjedésével párhuzamosan, ahogy az ipari szereplők hatékonyabb erőforrás-kihasználása is hozzájárulhat a véget jelentő dátum kitolásához.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés