Connect with us

Hirdetés

technokrata

Görögdinnyéből etanol

Garázs

Görögdinnyéből etanol

Kutatók kimutatták, hogy a dinnye leve remek forrás.

Lassan valósággá válik a Vissza a jövőbe trilógia egyik jelenete. Ki ne emlékezne arra a mozzanatra, amikor az őrült tudós (Christopher Lloyd) “mi sem természetesebb” módon a szemetesből válogatott hozzávalókkal tölti fel a DeLorean DMC-12 üzemanyagtankját. Sajnos most nem az időutazást és a környezet-tudatosságot ötvöző találmányt fogjuk beharangozni, hanem egy tudományos kutatás eredményét, ami a dinnyeszezon végén aktuális érdekességnek számít.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (United States Department of Agriculture) oklahomai kutatóközpontjában Wayne Fish és csapata kimutatta, hogy a dinnye leve remek forrása az erjesztett cukroknak, így alapanyagul szolgálhat az etanol gyártásához. Mivel a dinnyetermés 20%-a a külső elváltozások miatt a termőföldön marad, pazarlás lenne figyelmen kívül hagyni a benne rejlő üzemanyag-potenciált. A tanulmányban mért etanoltartalom alapján 220 liter üzemanyag nyerhető hektáronként.

A selejt dinnyék levét nem csak üzemanyag-gyártásra lehet használni, hiszen a piros színért felelős, antioxidáns-tulajdonságokkal rendelkező likopin és az aminosav tartalmú L-citrulin is kivonható a fermentálás előtt.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés