Connect with us

technokrata

Márkatárs vagy sorstárs?

Garázs

Márkatárs vagy sorstárs?

Tippek 19.
Honnan lehet megtudni, hogy mennyire megbízható egy autó?

Ha kevés problémát akar, akkor kerülje a megbízhatatlannak bizonyuló, illetve a rossz szervizhátterű autókat. Vásárlás előtt érdemes ebből a szempontból is átböngészni a sajtót, az internetet. A következő tesztekre/statisztikákra, beszámolókra lehet adni megbízhatósági kérdésekben:

– Az ADAC (a legnagyobb német autóklub) meghibásodási statisztikái. Fontos, hogy a hibaindexek nem az általános minőséget jelképezik, azt is rögzítik, ha egy lemerült akkumulátor miatt hívják a segélyszolgálatot.

– A Warranty Direct (brit garancia-szolgáltató) statisztikái.

– MSN Autos (az USA-ban is forgalmazott autókra. Kezelje óvatosan! Sokszor az amerikai piacon jobb minőségben kaphatók ugyanazok az autók, mint másutt.)

– Négy-ötajtós formában (is) forgalmazott autóknál, egyterűeknél sokat tudhat meg taxisoktól. Ők aztán alaposan megismerik, többszázezer kilométert beletesznek egy autóba. Persze egy vélemény nem vélemény akár pozitív, akár negatív! Két-három egybehangzó véleményt már érdemes komolyan venni.

– Szintén megkérdezhet ismerősöket, barátokat, akik olyan autóval rendelkeznek, mint amilyet ön keres.

Jó tipp megkérdezni őket (a taxisokat és az ismerősöket is), hogy mi az a három dolog, amit legjobban szeretnek az autójukban, és mi az a három, amit a legjobban utálnak benne. Ezeket, ha fontosnak tartja, szintén érdemes magának is felderíteni a vizsgált autóban. Vajon azokat a dolgokat, amiket más utál, egyáltalán észreveszi-e, fontos-e önnek, és ha igen, meg tudja-e szokni, ki tudja-e küszöbölni?

A vásárlói elégedettség eléggé szorosan kapcsolódik a megbízhatósághoz, de ugyanúgy a praktikumhoz, használhatósághoz is, valamint erős benne a “feeling” szerepe. Ezen kívül a szervizköltség és a szervizháttér is benne van az értékelésben. Ez mutatja meg, hogy azokkal, akiknek olyan autója van, amilyet ön venni akar, márkatársak lesznek-e majd vagy sorstársak… (Mivel a statisztikák nem Magyarországon készültek, a szervizháttér szerepe miatt nem érdemes száz százalékban ezekre hagyatkozni se pro, se kontra.) A leghíresebb vásárlóelégedettség-felmérést a JD Power végzi. A brit piacra vonatkozó eredményeket a What Car? brit autósmagazin weboldalán tudja megtekinteni.

Ahol még kaphat tanácsot, olvashat beszámolót: az adott márka, vagy akár azon belüli típus klubjának weboldala. Ami még mérvadó lehet: autós újságok, weboldalak tesztjei, összehasonlító tesztjei. Ne feledje, hogy ezek feltétlen objektívek, nagy szerepet játszanak benne az adott újságíró szokásai, gondolkodásmódja.

További tudnivalók a témában: autostitkok.huSzólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin