Connect with us

Hirdetés

technokrata

Garázs

PNA-gyilkos?

Ovi Maps
A Nokia nemrég ingyenessé tette – legalábbis az okostelefonjaira – az Ovi Maps térkép-és navigációs szoftverét. Tekintve, hogy a legolcsóbb PNA is majd’ 30 000 Ft-ba kerül, a finnek ajánlata legalábbis figyelemre méltó.

A fogadtatás a Nokiát is meglepte: a bejelentést követő héten 1 000 000 (igen, egymillió!) felhasználó töltötte le az ingyenes navigációs szoftvert. Természetesen kíváncsiak voltunk az újdonságra, ezért a hazai importőrtől kértünk egy tesztpéldányt.

A hardver, vagyis a telefon ( Nokia E52) a legfrissebb szoftverrel, s – elvileg – a komplett Ovi Map-pel érkezett, ezért is esett rosszul, hogy amikor a beállítás során a magyar hangot (anyanyelvünkön egyelőre csak női hang létezik) választottam, a „Letölti az autós utasításokat?” stáció következett. Beleegyezésem után jött a beugratós „Kapcsolódik az internethez a hangutasítások letöltéséhez?” kérdés. Érdemes megfontolni a választ, ugyanis akinek nincs valami emberesebb mobilinternet-csomagja, annak párezer forintjába fájhat egy ilyen méretű adatforgalom – és mindjárt oda az ingyenesség igérete…! Érdemes (és valóban ingyenes) az Ovi Map hivatalos oldaláról letölteni mindenféle frissítést, kiegészítést a szamítógépünkre, majd onnan az okostelefonunkra. (Mindehhez persze, először szükséges néhány segédprogram – Nokia Map Loader; Ovi Suite – letöltése, telepítése…)

A gyári kommüniké szerint az Ovi Maps jól elvan, s működik hálózati kapcsolat nélkül, azaz offline üzemmódban. Általában így is van, csak a kezdet nehéz – indításkor hosszú percekig nézhetünk farkasszemet a kijelzőn olvasható „GPS-műholdak keresése”, vagy éppen „várakozás GPS-jelre” felirattal, attól függően, hogy éppen melyik menüpontban vagyunk. Amikor helyreállt a rend, vagyis a vevőegység „látta” a műholdakat, akkor meg létező, valós címekre írta ki a lehangoló ”nincs találat offline módban” verdiktet… Hálózati kapcsolat megléte esetén szó nélkül teszi a dolgát az Ovi Maps, ám ilyenkor is generál némi adatforgalmat, s a fent említett (anyagi) okokból ez bizony, nem mindenkinek nyeri el a tetszését.

A navigációs beállítások meglehetősen sok választást kínálnak, az automatikus nagyítástól az újratervezésen, az útvonaltípusok engedélyezésén keresztül a 3D nézetig részletesen testreszabhatjuk mobil útitársunkat. Böngészhetjük a POI-listát, tematikusan kereshetünk benzinkutat, éttermet, stb.
 
Az  úti cél megadásánál nincs a más rendszereknél (pl. iGO) szokásos ország, város előválasztási lehetőség: be kell írni a kívánt címet, a szoftver megkeresi, majd elég gyorsan végez a tervezéssel, s indulhatunk is. Az E52 esetében a kijelző mérete értelemszerűen behatárolja a vizuális élvezeteket, ám ezzel együtt is informatív az éppen látható térképrészlet, rajta az útmutató kurzor. A tapadókorongos gyári konzollal szélvédőre, ésszerű távolságra (60-80 cm) rögzített készülék képernyőjéről gond nélkül leolvashatóak voltak az alsó információs sáv adatai (sebesség, távolság, menetidő), de még az utcanevek is.       

Az igazi segítség azért a hangnavigáció, melynek magyarítása sokszor meglehetősen eredeti szófordulatokat eredményez – „150 méter után kanyarodjon jobbra, majd válassza a másodikat balra” -, máskor pedig kétségek közé taszítja a felhasználót: amikor az amúgy jó ütemű itinerolvasást az „útvonalszámítás” beszólással fűszerezte, azt hittem, valahol hibáztam, és újratervezi a hátralévő részt…de nem, már jött is a „250 méter után forduljon balra” vezényszó. Nem történt semmi, csak még hátravan neki a középfokú magyar szóbeli.

A verdikt? Az Ovi Maps-kompatibilis Nokia készülékek tulajdonosai (N97 mini, 5800 XpressMusic, 5800 Navigation Edition, E52, E55, E72, 5230, 6710 Navigator, 6730 classic, X6 – a lista bővül!), vagy az ilyen mobilokra pályázók számára praktikus, használható megoldás az ajándék navigáció lehetősége, az említett hibákra az ingyenesség jelenthet gyógyírt. Annyit azért hozzátennék, hogy egy rugalmasabb, jobban paraméterezhető, spéci szoftverrel (például az iGO) összehasonlítva nálam még mindig az utóbbi felé billen a mérleg nyelve. Az egyik svájcibicska, a másik célszerszám – döntsön ki-ki saját igénye, ízlése szerint!



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés