Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minek nevezzelek?

Garázs

Minek nevezzelek?

Ha első akarsz lenni valamiben a piacon, állits fel egy új kategóriát! Lépéselőnyét a BMW nemcsak a marketing egyik vastörvényének alkalmazásával szerezte meg, ugyanis az új X1 esetében többről van szó.

Tesztautónk fedélzetén a magyarországi felszereltségi lista minden tételét megtaláljuk. A felsorolás felesleges: szinte már az indítás utáni kávéfőzés is benne van. BMW-s körökben nem újdonság ugyan, de egyik legnagyobb erőssége az autónak az xDrive és az ikerturbó. Az előbbi egy elektronikusan szabályozott lamellás tengelykapcsolóval kiegészített osztómű, ami a mindenkori menethelyzetnek megfelelően irányítja a motor teljesítményét (nyomatékát) a kerekekhez a leghatékonyabb vonóerő-kifejtés érdekében. Ettől persze még ne dagonyázzunk vele, de ha mégis földútra tévednénk talán nem fog cserben hagyni minket a 400Nm-es nyomatékkal felvértezett jószág. Az ikerturbó pedig alacsony fordulatszámon is robbanékonnyá teszi a motort. Hatfokozatú automata váltójának használata mellett vezetési stílusunk nem lehet sportos, de a fogyasztás a fővárosi forgalom mostoha, téli viszonyai között is 9 liter alatt maradhat higgadt gázadagolás mellett. A kormány mögötti fülekkel kapcsolgatva tetszetősebb a gyorsulás és a motorhang is.
Fékenergia visszanyerő- és start/stop rendszer, valamint a fokozatok kapcsolásának kijelzője sorolhatók ide. Működésük eredménye a kedvező fogyasztás és károsanyag-kibocsátás. Az összkerékhajtás mellett dinamikus vonóerő-szabályzó (DTC), menetstabilizáló (DSC) és egy Performance Control elnevezésű szoftver asszisztál, amely a jármű alulkormányzottsága esetén a belső íven haladó kerék fékezésével – szükség esetén a motorteljesítmény szabályzásával – biztosítja a stabilitást. A BMW egy professzionális innovációt állított hadrendbe az előbb felsorolt, a 4×4-es hajtást kiegészítő extrákkal.
Menetközben a kormányra ható erőket csak csekély mértékben érzékeljük, bár az alulkormányozottság néha mosolyt csalhat az arcunkra.

A kényelem és a pazar minőségérzet mindenkori útitársunk lehet. A magasabb üléspozíció hű szolgálója a ki– és beszállás megkönnyítésének és a forgalomra való kedvezőbb rálátásnak. Az utazási komfortérzetet a menet közbeni szélzaj erősen csökkenti. Ennek okozói a méretes visszapillantó tükrök lehetnek (felhúzott ablakoknál 140 km/h körül volt tapasztalható), valamint a panorámatető elhúzását követően is 70 km/h felett szintén zenehallgatást és beszélgetést zavaró zúgással kell számolni.

Az elismerésre méltó mérnöki produkció értékét növeli az a marketingterv, amellyel a BMW a felhasználók körét megcélozta. A lakhely, a kor és az életmódból fakadó sokszínű igények mellett kielégíti a családi állapot minden fázisát is. Tehetős szingliket és párokat ugyanúgy, mint az egy-két gyermekes családokat. A bmw-s vezetési élmény mellett kellő helykínálatot és kényelmet kapnak ettől a nehezen besorolható öszvértől. Ha valaki nem rajong a nagyméretű terepjárókért, de fontos számára a kényelem, a terepjáró-képesség és a praktikum, akkor könnyen magáénak fogja érezni ezt a verdát. Persze a felsoroltakhoz hozzá kell tenni, hogy mindezeket prémium szinten kínálja a BMW és ez érezhető, sőt fájó részlet lesz az árban. Egy xDrive árát majdnem 18 millióig srófolhatjuk, ami enyhén szólva is túlzás egy alsó kategóriás prémium autó esetében.

Nyilvánvaló, hogy a BMW több fronton akar támadni a 4×4-es autók piacán az X1-el. Ennek a stratégiának a következő lépése az X3-as megújulása, amely nagyobb lesz és az XC60-nak, Q5-nek és a Land Rover Freelander-nek jelent majd konkurenciát.
Jelenleg nem létezik az X1-el azonos kategória egyetlen márka modellpalettájában sem. A 2011-ben debütáló ingolstadti fenevad (Audi Q3) lehet majd az X1 legnagyobb riválisa, de addig még sok víz lefolyik a Dunán. Egyelőre szemezgessünk csak azok közül, amiket az X1 mellé állíthatunk. A cross-overek közül például a Saab 9-3X (11 795 000 ezer Ft-tól), Audi A4 allroad (10 419 000 ezer Ft-tól), Peugeot 3008 és a Nissan Qashqai (kb. 5 000 000 Ft-tól) jöhet szóba, melyek esetében a kedvezőbb ár-érték arány miatt várhatóak nagyobb számú eladások.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés