Connect with us

Hirdetés

technokrata

A fényviszonyokhoz alkalmazkodik a közvilágítás Szombathelyen

közvilágítás

FrissInfo

A fényviszonyokhoz alkalmazkodik a közvilágítás Szombathelyen

A fényviszonyokhoz alkalmazkodik a közvilágítás Szombathelyen

Az új rendszer figyeli az eget és borús időben automatikusan bekapcsol

Rossz idő esetén este hamarabb kapcsol be, hajnalban később kapcsol ki a jövőben a közvilágítás Szombathelyen.

A fejlesztést a városvezetés kérésére az E.ON Hungária Csoport végezte el. Az új, rugalmas közvilágítás a városban élők számára kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi az esti és a hajnali órákban a közlekedést. Olyan érzékelőket építettek be a rendszerbe, amelyek az eget kémlelik: ha borús az idő, akkor automatikusan akár 30 perccel korábban kapcsol be a város 10 ezer közvilágítási lámpája, amelyek hajnalban rossz fényviszonyok esetén szintén akár fél órával később kapcsolnak ki.

 Szombathely önkormányzatához több olyan lakossági jelzés érkezett, mely szerint erősen borús időben zavaróan sötét van az utcákon, míg fel nem kapcsol a közvilágítás, illetve reggel, miután már lekapcsolódtak a város fényei. A városvezetés az E.ON Hungária Csoport segítségét kérte a szombathelyiek igényeire válaszoló megoldás megtalálásában.

Korábban a napnyugta és a napkelte folyamatosan változó időpontja határozta meg, a közvilágítás esti bekapcsolásának és reggeli kikapcsolásának időpontját. Az E.ON szakemberei az igényekre reagálva egy olyan műszaki megoldást javasoltak, mely a már üzemelő rendszerre épít, de figyelembe vesz egy további, változékony elemet is: az időjárást.

Az úgynevezett alkonykapcsolós közvilágítás vezérlési rendszer az eget kémleli. Ha borús az ég és romlanak a látási viszonyok, akkor automatikusan a szokottnál akár fél órával hamarabb felkapcsolja a város fényeit, illetve reggel később adja ki a kikapcsolási parancsot. A folyamat emberi beavatkozás nélkül, rádiófrekvenciás vezérlő jelek küldésével történik a város teljes területén. A tapasztalatok szerint ez a fél óra elegendő arra, hogy kiküszöbölje az átmeneti rossz látási viszonyokat.

„Számos olyan lakossági bejelentés érkezett az önkormányzathoz, hogy reggelente és este nem érzik biztonságosnak főleg a gyalogos és biciklis közlekedést a szombathelyiek, amikor munkába mennek vagy onnét haza, ugyanis a késői napfelkeltekor és korai sötétedéskor komor, rossz időjárás esetén túl korán kapcsolódik le, vagy esetleg nem időben kapcsolódik fel a közvilágítás. A mai naptól viszont fontos előrelépést tettünk a város közlekedésével és biztonságával kapcsolatban: az alkonykapcsoló-rendszerrel mostantól mindig ugyanolyan színvonalon fog működni Szombathely közvilágítása és a közlekedők biztonságban érezhetik magukat a nap 24 órájában.”

– monda dr. Nemény András, Szombathely megyei jogú város polgármestere.

A kivitelezés során 40 új rádióvezérlésű kapcsolókészüléket szereltek fel, és – a már meglévőkkel együtt – összesen 221 kapcsolókészüléket programoztak az új rendszernek megfelelően a szakemberek. A készülékek felénél az antennákat is áttelepítették, a város két pontján pedig 1-1 alkonykapcsolót helyeztek üzembe.

A közlekedésbiztonsági szempontból is jelentős beruházás kapcsán Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója elmondta:

Amikor közvilágításról gondolkodunk, arra törekszünk, hogy az adott településen élő emberek számára nagyobb kényelmet és biztonságot jelentő megoldásokat kínáljunk, élve a technológiai fejlődés adta lehetőségekkel. Ehhez a jövő megoldásaira nyitott partnerekre van szükségünk; Szombathely ilyen partner. Bízunk benne, hogy a jövőben is sokszor lesz még lehetőségünk olyan önkormányzatokkal együtt dolgozni, amelyek nyitottak az emberek mindennapjait jobbá tévő, kényelmüket szolgáló fejlesztések tervezésére és megvalósítására.”

A január végi sikeres tesztüzemet követően februártól már az új, alkonykapcsolós rendszer irányítja a város csaknem 10 ezer közvilágítási lámpájának ki- és bekapcsolását.

A megújult közvilágításról készült videó az alábbi linken található:

További FrissInfo

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés