Connect with us

Hirdetés

technokrata

KKV-kra szabott szélturbinákat fejleszt az új magyar startup

Startup

KKV-kra szabott szélturbinákat fejleszt az új magyar startup

KKV-kra szabott szélturbinákat fejleszt az új magyar startup

Pár éven belül a kisvállalkozások számára is elérhetővé tenné a saját szélturbinák üzemeltetését, és ezzel energiaköltségeik csökkentését az önállóan működtethető szélturbinák fejlesztésével foglalkozó, magyar mérnökökből álló startup. A Budapesti Műszaki Egyetem által is támogatott projektet a fenntarthatóságot célzó, energiahatékonyságot elősegítő projekteket felkaroló EIT InnoEnergy magyarországi központjának most zárult Primer programjában mutatkozott be.

startup

A szélenergia hasznosítása a magas befektetési igények, a szigorú jogszabályozási keretek és egyéb műszaki okok (mint a hálózatba kapcsolás nehézségei) miatt egyelőre még elég limitált szerepet tud játszani az energiahatékonyságuk növelésével foglalkozó kis-és középvállalkozásoknál. Ezen a helyzeten szeretne átfogóan, a műszaki határokat kitágítva, és a hozzáférési lehetőségeket bővítve, az új magyar hazai vállalkozás.

„Magyarországon kedvezőek a szélviszonyok az alacsonyabb széltartományokban is, ezért reális kiegészítői lehetnének az önállóan telepített szélturbinák a napkollektorok mellett, amelyekkel a kis-és középvállalkozások alacsonyan tartható költségszinten, nagy hatékonysággal, hosszútávra megoldhatnánk a biztonságos energiaellátásukat. A prototípus már elkészült. Most azon dolgozunk, hogy a szerkezet teljesítményének fokozása mellett a műszaki paramétereket véglegesítsük a könnyű telepítés, felhasználás és működtetés érdekében.”

– hangsúlyozta Dobai Lajos, a modul rendszerű szélerőműveket fejlesztő startup mérnöke

A moduláris szélturbina fejlesztése mellett a fenntarthatóságot célzó, energiahatékonyságot elősegítő projekteket felkaroló EIT InnoEnergy magyarországi központjának legutóbbi Primer programjában bemutatkozott még a mezőgazdasági és élelmiszeripari (állati csont) melléktermékek újrahasznosítására, és ezzel együtt a zéró kibocsátásra fókuszáló Terra Humana. A vállalkozás új zöld ipari technológia alkalmazásával a melléktermékekből előállított magas foszfor tartalmú csontszén szilárd fermentációjával foglalkozik. Hasonlóképp sikerrel fejezte be a képzést az Itt a Szezon, amely a természetes élelmiszerek hozzáférhetőségének online platformos növelését segíti elő. A folyamatosan növekvő egészséges, friss agrártermékekkel foglalkozó cég vezetői már a további piacbővítésen dolgoznak.

A Primer alkalmat adott a Sincroll Drive Technologies Kft. csapata számára is, hogy a sokszorosan kitüntetett görgős hajtástechnikájuk üzleti lehetőségeit is jobban górcső alá vegyék. A golyók közbeiktatásával a fogaskerekes hajtóműveknek hatékonyabb működést biztosító megoldásuk iránt már most a világ több pontjáról érdeklődnek Németországtól Japánig. Szintén az InnoEnergy most záruló képzésén mutatkozott be a méréstechnikát egyszerűsítő, olcsóbbá tevő chipmegoldást fejlesztő szakértői csapat is, az MCTDC.

Az EIT InnoEnergy magyar központja a jövőben is nyomon kíséri ezeknek a vállalkozásoknak az útját, és arra törekszik, hogy azok az InnoEnergy programjain keresztül is befektetési, bemutatkozási lehetőségekhez jussanak a nemzetközi piacon. Köztük a több tízezer euró díjazású PowerUp! verseny révén, amelyre idén március 10-ig jelentkezhetnek akár már ötletszintű megoldásaikkal azok a cégek, vagy magánszemélyek, akik az energia, energiahatékonyság, energiatárolás, mobilitás, körforgásos gazdaság, az okostechnológiák és az okosvárosok területét célozzák meg fejlesztési elképzeléseikkel.

További Startup

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés