Connect with us

Hirdetés

technokrata

Itthon kevesen használnak mobilinternetet

Startup

Itthon kevesen használnak mobilinternetet

Messze vagyunk még az európai átlagtól

Magyarországon rendkívül alacsony azon háztartások száma, amelyek mobilinternettel rendelkeznek. Míg az Európai Unió tagállamaiban a lakosság 52 százaléka használ mobilinternetet, addig Magyarországon ez a szám Romániához hasonlóan csupán 32 százalék. Egyedül Portugália (23%), Bulgária (24%) és Görögország (29%) marad el hazánktól. Ennek oka, hogy a magyarok még mindig az olcsóbb kábeles internethasználatot részesítik előnyben. A legtöbb uniós tagállamban a kábeles szolgáltatást használó háztartások aránya 20-30 százalék körül mozog, hazánkban viszont három háztartásból kettő még mindig k ábeles hálózatot használ – adta hírül az Internetet.hu távközlési összehasonlító portál.

Európában a mobilinternet népszerűsége folyamatosan nő, az EU tagállamaiban 2011 óta átlagosan 16 százalékkal nőtt a mobilinternettel rendelkező háztartások száma, Magyarországon viszont lassabb a tempó, a három évvel ezelőtti adatokhoz képest, Lettországhoz és Észtországhoz hasonlóan csupán 6 százalék a különbség. A nyugati országokban viszont robbanásszerű növekedés tapasztalható. Három év alatt Spanyolországban 35, Olaszországban 24, Belgiumban pedig 23 százalékkal nőtt a mobilinternetet használók aránya. A legtöbben jelenleg Svédországban (78%), Dániában (75%), Nagy-Britanniában (71%) és Luxemburgban (70%) élnek a mobilinternet adta leh etőségekkel.

Az egyéni adatokat figyelembe véve azonban Magyarország még rosszabb képet mutat, a magyar fogyasztók csupán 23 százalékának van internetelérése mobiltelefonján. Ezzel a számmal Bulgáriával osztozik az utolsó helyen, igaz, míg Bulgáriában tavalyhoz képest 3 százalékkal nőtt az arány, addig Magyarországon egyedi mértékben, 8 százalékkal csökkent.

„A mobilinternet visszaszorulásának egyik oka, hogy mindhárom hazai mobilszolgáltató bevezette a korlátlan belföldi beszélgetést és üzenetküldést lehetővé tévő fix díjas csomagokat. Ezzel a lépéssel elsősorban az ingyenes internetes telefonhívásokra alkalmas szolgáltatások által életre hívott versenyre kívánnak reagálni, ezek a VoIP-alapú lehetőségek ugyanis forgalmat vesznek el a hagyományos csatornákról. Az új szolgáltatások megjelenése és a VoIP-szolgáltatások korlátozása sokakat eltántorított a mobilnet használatától” – magyarázza Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője.

int

Azonban ennél is jelentősebb ok, hogy a magyar felhasználók legnagyobb része inkább kábeles netet használ, mivel az általában olcsóbb a mobilinternetnél. „Bár több 2000-3000 forint körüli mobilinternet-csomag közül is lehet válogatni, mobiltelefonra pedig a legolcsóbbak már 1000 forint körül elérhetők, a kínált adatforgalom csekély a korlátlan vezetékes csomagokhoz képest, és az internetsebességgel is problémák vannak a kevésbé lefedett területeken. Viszont azok, akik csupán e-mailezésre szeretnék használni az internetet, több, a vezetékesnél is olcsóbb csomag közül is válogathatnak” – teszi hozzá Solt Ádám.

Az európai távközlési piac egységesedésével, az infrastruktúra és a technológiák folyamatos fejlődésével (és az ezzel együtt járó árcsökkenéssel), valamint az okostelefonok, tabletek és hasonló eszközök elterjedésével a következő években a magyar mobilinternetes piacon is várható áttörés, valószínűleg részben a kábeles internet rovására.

Forrás: insiderblog.hu



Szólj hozzá!

További Startup

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés