Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így lehet megzabolázni az adatközpontok energiafogyasztását

adatközpontok

Ipar

Így lehet megzabolázni az adatközpontok energiafogyasztását

Így lehet megzabolázni az adatközpontok energiafogyasztását

Új helyen bizonyít a mesterséges intelligencia.

A digitális világ komoly energiafogyasztó. Jelenleg a világ teljes villamosenergia-ellátásának több mint 3 százalékát adatközpontok használják el, és ez a szám 2030-ra várhatóan 13 százalékra fog nőni. Ezen energiafelhasználás jelentős részét hűtésre fordítják az adatközpontok.

Erre a pontra fókuszált a Baltikum legnagyobb, legzöldebb adatközpontja, az észt Greenergy Data Centers, ahol a legmodernebb technológiát alkalmazták a minél nagyobb energiahatékonyság érdekében.

A Tallinn melletti létesítmény a Siemens White Space Cooling Optimization (WSCO) segítségével, valós idejű adatok alapján, folyamatosan figyeli a szervertermek hőmérsékletét és légáramlását. A rendszer ennek megfelelően optimalizálja a hűtő- és szellőztető berendezések beállításait, teljesítményét. Emellett mesterséges intelligencia segítségével, a szerverek kihasználtságára és terhelésükre vonatkozó adatok alapján, proaktív szabályozásra is képes, amivel nem csak az energiafogyasztást csökkenti, hanem a nem-tervezett leállások megelőzésében is szerepet játszik.

A megújuló energiaforrásokból működő Greenergy adatközpont további fenntartható megoldásokat is alkalmaz. Az irodaterek fűtésére fordítják például a hűtés során keletkező maradékhőt, valamint fejlett épület- és energiateljesítmény-irányítási rendszereket használnak.

Mindezeknek köszönhetően, más hasonló létesítményekkel összehasonlítva, a tallinni központ jelentősen kevesebb energiát fogyaszt; már a rendszer első indításakor hozzávetőlegesen 30 százalékos hatékonyságnövelést mértek.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés