Connect with us

Hirdetés

technokrata

MI és adatelemzés az Amazonas védelme érdekében

E-Környezetvédelem

MI és adatelemzés az Amazonas védelme érdekében

MI és adatelemzés az Amazonas védelme érdekében

Az analitikai szoftverek piacvezetője a Smithsonian Intézettel és az Amazon Conservationnel dolgozik együtt bolygónk védelme érdekében.

Az SAS elkötelezettségét, a társadalmi innováción keresztüli fenntartható jövő kialakításának hangsúlyozásával kívánja bizonyítani, az idei Föld Napján.

A vezető tudósok tanulmányai szerint az Amazonas közel jár a fordulóponthoz, amelyen túl, már nem lesz képes a fennmaradásához szükséges csapadékot megtermelni, és száraz szavannává válhat. Az Amazon Conservation SAS-szel való együttműködésének célja a faállomány pusztulás egyik alapvető problémájának a kezelése: az illegális, emberi tevékenység általi erődirtás azonosítása és megakadályozása.

SAS az analitika innovátora az Amazon Conservationnel és a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum vezette Healty Reefs for Healthy People (HR4HP) Initiative-vel dolgozik együtt, három sarkalatos problémán: – az erdőirtás megelőzésén, a zátonyvédelemen és az SAS ökológiai lábnyomának csökkentésén.

Mesterséges intelligenciával és adatelemzéssel az esőerdők védelméért

2020-ban – a korábbi évekhez hasonlóan – katasztrofális veszteséget szenvedett az esőerdők faállománya. Az erdőirtás szintje megugrott, míg a világjárvány begyűrűző hatásainak következtében akadoztak a megóvásra és természetvédelemre irányuló erőfeszítések. A tavalyi Föld Napján indította el az SAS globális társadalmi innovációs projektjét, melyben a tömeges adatszolgáltatáson alapuló mesterséges intelligencia segít nyomon követni és ezáltal végül megállítani az erdőirtást az Amazonas esőerdeiben. Az első fáziban több, mint 845.000 négyzetkilométerre vonatkozó adat került feldolgozásra, mely jól mutatja a SAS szándékainak komolyságát. Ez a projekt kiterjeszti az illegális erdőirtás azonosítására és nyomon követésére, a hatókör kiterjesztésére, valamint a beavatkozás felgyorsítására irányuló erőfeszítéseket az Amazonas-medence kulcsfontosságú részeinek megfigyelésével.

A SAS és az Amazon Conservation, a saját vizsgálatain túl, a Marylandi Egyetem Global Analysis and Discovery (GLAD) laboratóriumának erdőirtási figyelmeztetéseit is beépíti jelenlegi crowdsourcing kísérletébe. Ezek nagy felbontású műholdas képeket használnak a trópusokon történő erdőirtásról szóló heti adatok gyűjtésére. Az erősen veszélyeztetett, védett területek és az őslakos területek rangsorolásával a projekt a tömeg és a mesterséges intelligencia erejét fogja felhasználni annak meghatározására, hogy az erdőpusztulás természetes vagy mesterséges-e. A jelenlegi GLAD jelentéseken felül – amely abban a tekintetben nem ad teljes képet, hogy mi az erdőpusztulás valódi oka, csupán annak lehetséges területeit jelöli ki – a kormányzati tisztviselők, valamint a helyi közösségek mostantól felhasználhatják az SAS és az Amazon Conservation további adatait, melyek segíthetnek azonosítani az faállomány pusztulásának forrását, valamint valós időben meghatározni annak legalitását, hogy gyorsan tudjanak intézkedni a a védett és őslakos területeken történő illegális tevékenységek esetén, mielőtt túl késő lenne.

“Történelmi mértékű erdőirtás ment végbe az Amazonas esőerdeiben 2020-ban. 9 ország területén, 5,6 millió hektáron pusztult ki a növényzet, amely több mint 17 százalékos növekedés a 2019-es erdőtüzek veszteségéhez képest” – mondta John Beavers, az Amazon Conservation ügyvezető igazgatója. “Remélem, hogy crowdsourcing erőfeszítéseink nem csak abban segítenek, hogy döntő szerepű eszközt adjanak az erdőirtás megállítására leginkább képes helybeliek kezébe, hanem lehetőséget nyújtanak arra is, hogy az emberek megismerjék, mi történik a Földön, és cselekedjenek.”

– tette hozzá.

Ismerje meg, az SAS milyen lépéseket tesz a társadalmi felelősségvállalás melletti elköteleződése érdekében.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés