Connect with us
Hirdetés

technokrata

Egy fantasztikus fogászati technológia, a ragyogó mosolyért: A fog implantátum menete

fog implantátum menete

e-Egészségügy

Egy fantasztikus fogászati technológia, a ragyogó mosolyért: A fog implantátum menete

Képek forrása: canva.com

Egy fantasztikus fogászati technológia, a ragyogó mosolyért: A fog implantátum menete

A fogak elvesztése nemcsak esztétikai, hanem funkcionális problémákat is okozhat. A foghiány miatt nehezebb lehet a rágás, a beszéd és az arcizmok is megváltozhatnak. Szerencsére létezik egy olyan fogászati technológia, amely képes pótolni a hiányzó fogakat úgy, hogy az eredmény természetes hatású és tartós legyen. Ez a technológia a fog implantáció. Nézzük, mit kell tudni róla!

Mi az a fog implantáció?

A fog implantáció egy fogászati eljárás, amelynek lényege az állcsontba beültetett műgyökér, amely pótolja a hiányzó fogat. A műgyökér vagy implantátum általában titániumból készül. Erre az implantátumra kerül a korona, amely a ragyogó mosolyról gondoskodik.

A fog implantátum menete több lépésből áll. Az eljárás előnyei közé tartozik, hogy nem kell lecsiszolni az ép szomszédos fogakat, mint a hagyományos hidaknál. De nézzük is, milyen lépésekből áll ez a hatékony kezelés!

fog implantátum menete

A fogbeültetés menete, lépésről lépésre

A fogbeültetés menete három fő lépésből áll, amelyek között rövidebb-hosszabb időszakok telhetnek el. A következőkben az eljárás leggyakoribb folyamatát mutatjuk be, azonban egyes esetekben a kezelés menete eltérhet ettől.

1. Fog implantátum tervezése

A fogbeültetés előtt szükséges egy alapos állapotfelmérés és konzultáció a fogorvossal. Ekkor megvitatják a páciens elvárásait, egészségügyi állapotát és lehetséges ellenjavallatait. Ha szükséges, akkor csontpótlást is végeznek az implantátum behelyezése előtt vagy közben. A tervezés során kiválasztják az implantátum méretét, helyét és típusát, valamint elkészítik a kezelési tervet.

2. A mesterséges fog beültetése

Az implantátum beültetése helyi érzéstelenítésben történik, így a páciens semmilyen fájdalmat nem érez. Az eljárás során egy kis bemetszést ejtenek az ínyen, majd egy speciális fúróval előkészítik a csontot az implantátum befogadására. Ezután behelyezik az implantátumot a csontba, majd varrással zárják le a sebet.

3. Az implantátum gyógyulása után: ínyformázás, implantációs fogpótlás

Az implantátum beültetése után következik a gyógyulási időszak, amely általában 3-6 hónapig tart. Ekkor az implantátum összecsontosodik az állkapoccsal, vagyis beépül a szervezetbe.

A gyógyulás alatt fontos a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres kontroll vizsgálatok. Ha az implantátum stabilan rögzült, akkor elvégezhető az ínyformázás, amely során kialakítják az íny végleges kontúrját. Ezután elkészül a korona, amelyet az implantátumra rögzítenek.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés