Connect with us

technokrata

Világszerte egyedülálló digitális aláírással oldották meg az Ethereum egyik problémáját a BENKER magyar fejlesztői

benker

Digitalizáció

Világszerte egyedülálló digitális aláírással oldották meg az Ethereum egyik problémáját a BENKER magyar fejlesztői

Világszerte egyedülálló digitális aláírással oldották meg az Ethereum egyik problémáját a BENKER magyar fejlesztői

A matematikai alapon működő digitális hitelesítési technológia az egész bankrendszert megreformálhatja

Világszerte egyedülálló digitális aláírási megoldást hoztak létre Európa első blokklánc alapú pénzügyi szolgáltatója, a BENKER magyar fejlesztői.

Elosztott digitális kulcsgeneráló algoritmusuk megoldást nyújt az egyik legnépszerűbb kriptovaluta, az Ethereum egyik fő problémájára, és matematikai alapon hitelesíti az információkat, mindenféle külső hitelesítő tényező nélkül. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott BENKER a technológiának köszönhetően új szintet hoz a pénzügyek világában: teljes kontrollt és önrendelkezést garantál ügyfeleinek pénzügyeik felett, ezzel szabadságot és a pénzintézettel való egyenlőséget biztosítva számunkra.

A magyar szakemberek által fejlesztett BENKER az Európai Unió első olyan pénzügyi szolgáltatója, amely teljes egészében blokklánc technológiával működik. A Litván Nemzeti Banktól kapott Elektronikus Pénzkibocsátói engedély alapján az Európai Unió teljes területén jelen lesz, idén induló szolgáltatásaira már lehetővé tette ügyfeleinek az előregisztrációt. A pénzügyek területén az új világrendet, vagyis a teljes átláthatóságot, a pénz és a szolgáltató feletti teljes kontrolt hozza el a modern technológia segítségével.

A magyar fejlesztők nemrégiben egy olyan, világelső blokklánc megoldást hoztak létre, amely elosztott digitális kulcsgeneráló algoritmusával megoldást nyújt az Ethereum 2.0 egyik égető problémájára, és megreformálhatja a hagyományos pénzügyi rendszert is.

Egy olyan egyedi, digitális aláírási megoldás született, amely matematikai alapokon teszi lehetővé, hogy több ember egymástól függetlenül képes legyen ellenőrizni egy adott információ valódiságát, hitelességét, úgy, hogy a titkosított adatokat nem kell megismertetni a felekkel. Megosztottuk a nyilvánossággal is az algoritmust, mindenki számára elérhetővé vált, így a hagyományos banki világban is használható, például digitálisan köthető szerződések hitelesítésére

– fogalmaz Szabolcsi András, a BENKER társalapítója és informatikai igazgatója.

A megoldás „trustless” jellegű, ami azt jelenti: a felhasználónak nem kell külső felekben megbíznia adott szó vagy ígéret alapján. Matematikai alapon ugyanis egyértelműen hitelesíthető egy információ vagy folyamat. Maga a BENKER is ezen az elven működik.

További felhasználási területeket is említ Szabolcsi András: az algoritmus segít átláthatóbbá és biztonságosabbá tenni, hova adja meg a felhasználó az adatait.

Az ügyfél valódi kontrollt kap az adatai felett. Például amikor új bankkártyánkhoz levélben megkapjuk a PIN kódot, jelenleg „vakon” kell megbíznunk abban, hogy az adatokat senki sem szerezte meg útközben. A digitális aláírási megoldással azonban matematikai bizonyosságot kapunk, hogy nem kerültek ki az adataink harmadik félhez. Ugyanez az elv reformálhatja meg a csomagküldést, a rendelések teljesítését, a véradást, szervdonorációt és a pénzadományozások rendszerét: az ember biztos lehet abban, hogy valóban az a szervezet kapta meg az összeget, amelynek szánta. Még az igazságszolgáltatásban is használható lenne: úgy tudna igazoltatni a rendőr, hogy nem tudja meg egyetlen adatunkat sem, mégis ellenőrizheti, van-e érvényben bármilyen szankció az adott személy ellen

– sorolja a példákat az informatikai igazgató.

További Digitalizáció

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

SmartPhone

Komoly gépelési hiba a Sony-nál

2022. június 10. péntek

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu