Connect with us

technokrata

Négy innováció, amelyet a blokklánc technológiának köszönhetünk

blokklánc

Digitalizáció

Négy innováció, amelyet a blokklánc technológiának köszönhetünk

Négy innováció, amelyet a blokklánc technológiának köszönhetünk

Az oltóanyagok tárolásától a digitális fizetésig

A teljes digitális átláthatóságot és biztonságot garantáló blokklánc használata világszerte az egyik legizgalmasabb technológiai trend.

Számos olyan területen hozhat forradalmat 2022-ben, ahol az online biztonság kiemelten fontos, legyen szó a személyazonosság-lopás megakadályozásáról, okos szerződésekről, az ellátási lánc biztonságáról vagy éppen a logisztikáról. Ma már műtárgy vagy éppen különleges whisky is biztonságosan vásárolható a blokklánc segítségével. A technológia jelentőségét érzékelteti, hogy a blokklánc megoldásokra fordított összeg világszerte eléri idén a 11,7 milliárd dollárt – derül ki a BlockBen szakértője, Krocsek Attila elemzéséből.

A blokklánc egy közös megegyezéssel létrehozott, elosztott, digitális főkönyv, amely teljesen transzparens, az összes résztvevő számára nyomon követhető és utólag nem módosítható.

A blokklánc technológia teljes digitális átláthatóságot és biztonságot kínál. Az ilyen megoldásokra fordított fejlesztések összege 2022-ben eléri világszerte a 11,7 milliárd USA-dollárt”

– tájékoztat Krocsek Attila, a BlockBen vezérigazgatója. A magyar tulajdonú, Észtországban bejegyzett fintech már számos digitális fejlesztéssel hívta fel magára a figyelmet és megkapta az év innovatív terméke díjat is a szingapúri Crypto Currency Expón.

A szakértő négy olyan területet emelt ki, ahol már áttörést hozott a blokklánc technológia, érzékeltetve a megoldásban rejlő lehetőségeket.

  1. Oltóanyagok biztonságos tárolása

A koronavírus-világjárvány miatt azt egyik legaktuálisabb blokklánc-trend az oltóanyagok gyártásának, forgalmazásának és nyomon követésének biztonságossá tétele. A hamis vakcinák gyártása és értékesítése ugyanis hatalmas problémát jelent világszerte. A blockchain azonban ideális eszköz lehet az oltóanyag-szállítmányok hitelességének ellenőrzésére. Segíthet a vakcinák eloszlásának nyomon követésében, valamint az oltóanyag integritásának ellenőrzésében az ellátási lánc különböző pontjain, például a technológia szavatolhatja a vakcinatételek folyamatos, megfelelő hőmérsékleten történő tárolásának ellenőrzését.

  1. Okosszerződéssel műtárgyat: NFT

2021 decemberében közel 40 millió forintért adták el a világ első sms-üzenetét digitális műtárgyként, azaz NFT-ként (non-fungible token, avagy nem helyettesíthető token). Az NFT egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem kézzel fogható, digitális termék, amely egyedi, mással nem becserélhető digitális érme. Lényegében valamilyen digitális eszköz tulajdoni lapja, eredetiségigazolásra szolgáló „okmány”, amit blokkláncon tárolnak, az Ethereum hálózaton bevezetett okosszerződések segítségével, amelyekkel követhetővé és átruházhatóvá vált a digitális eszközök tulajdonjoga.

A digitális műtárgyak kereskedelme ma már valódi aukciósházakban zajlik. Az NFT egyre elterjedtebb a videójátékok piacán, adott játékokhoz szükséges tárgyakat, eszközök tulajdonjogát lehet megvenni, és a zeneiparban is hódít: a Kings of Leon vagy Shawn Mendes egyaránt adott már ki NFT formátumban dalt. A világhírű William Grant és Son pedig 46 éves Glenfiddich whisky-jének palackjait árulta NFT-vel, annak érdekében, hogy hitelt érdemlően igazolja a palackok származását

– mondja Krocsek Attila.

  1. Innovatív digitális fizetőeszközök

A növekvő befektetői igények miatt a nemzetközi és a magyar piacon is egyre több izgalmas innováció lát napvilágot a digitális pénzügyi eszközök területén. A digitális pénzügyi megoldásokban úttörő BlockBen például olyan, automatizált kriptovaluta kereskedésre optimalizált tokent hozott létre, amelyben már mesterséges intelligencia vezette algoritmusok is kezelik a befektetett kriptovalutákat, természetesen emberi felügyelet mellett. A BlockBen BIT Atlas egy olyan token, amely mögött több, egymással nem korreláló automata kereskedési algoritmus áll, így több stratégia vegyítésével és a mesterséges intelligencia segítségével törekszik a leghatékonyabb kockázatkezelésre. Kereskedései jelentős érdeklődés mellett zajlanak a Binance platformján, amely a világ legnagyobb forgalommal rendelkező kriptotőzsdéje.

  1. Autóipar: vége a kilométeróra-visszaéléseknek

A világ legnagyobb autógyártói közül elsőként a BMW és Ford döntött úgy, hogy blockchain alapú „születési anyakönyvi kivonatot” ad a jövőben minden autójához, és példájukat egyre többen követik. Az elektronikus szervizkönyv ugyanis meghamisíthatatlan módon rögzíti az autóval kapcsolatos összes eseményt: a kötelező szervizt, az alkatrészcserét, a baleseti károk javítását, a kilométeróra állását vagy a tulajdonosváltást. A gyártól a bontóig nyomon követett autókkal így visszaszorulhatnak a különféle csalások, például a balesetekhez kapcsolódó trükközés vagy a kilométeróra-visszatekerés.

További Digitalizáció

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

SmartPhone

Komoly gépelési hiba a Sony-nál

2022. június 10. péntek

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu