Connect with us

Hirdetés

technokrata

Közel 500 millió forintnyi összbírságot kaptak a hazai erőművek

E-gazdaság

Közel 500 millió forintnyi összbírságot kaptak a hazai erőművek

Közel 500 millió forintnyi összbírságot kaptak a hazai erőművek

A törvényhozás április 1-ével módosította a menetrendezéshez, vagyis az erőművek által várhatóan megtermelt energiamennyiség előzetes megadásához kapcsolódó kötelezettségek szankcionálását. A pontatlanság miatt elmarasztalt, KÁT-rendszerben működő erőművek tulajdonosai és a szolgáltatók azóta összesen 464 millió forintot fizettek be bírságként a MAVIR Zrt. kasszájába. A Mavir Zrt. által közölt adatok szerint a pótdíjak legkevesebb harmadát naperőművek tulajdonosaitól szedték be. A 2014-ben alakult Reliable Energy Group (REG) Zrt. mesterséges intelligencián alapuló elemzési rendszerének köszönhetően eddig mentesült a pótdíjfizetés terhe alól.

A magyar energiarendszer kiegyenlítetlenségéből fakadó problémára az úgynevezett menetrendezés hivatott megoldást nyújtani. Ennek értelmében minden erőmű köteles előre adatot küldeni a várható, általa megtermelt energia mennyiségéről. A pontos adatszolgáltatást az állam a KÁT-os erőműveknél bónuszfizetéssel ösztönözte vagy pótdíjjal büntette – ami a mai rendszerhez képest elhanyagolható mértékű volt -, azonban 2020. áprilisa óta új jogszabályt lépett életbe: minden termelő maga felel a saját kiegyenlítetlenségéből származó pótdíjért. Az eddig eltelt néhány hónapban a területet felügyelő MAVIR Zrt. összesen 464 millió forintnyi büntetés megfizetésére kötelezte a menetrendezésben elmarasztalt, KÁT-rendszerben működő erőművek tulajdonosait vagy a menetrendezést végző cégeket. A MAVIR Zrt. által publikált adatokból kiderül, hogy ebből az összegből a naperőművekre több mint 140 millió forint hárult. A nyilvános, havi rendszerességgel közölt jelentésekből kiderül, hogy a napelemparkok a szeszélyes, nehezen megjósolható időjárású hónapokban fizetnek bírságot.

A menetrendező vállalatok szakmai felkészültsége, tapasztalata között nagy különbségek lehetnek, és ez leginkább a pótdíjakban mutatkozik meg. Általánosságban elmondható, hogy a bírság megfizetését vállaló szolgáltatók közül olyat érdemes választani, amelyik biztos pénzügyi háttérrel rendelkezik, így az esetleges pótdíj nem a naperőművek tulajdonosait terheli. Emellett igen fontos a technikai-technológiai háttér, amely az üzemeltetésen kívül az informatikai rendszerek biztonságában, a minél pontosabb menetrend elkészítésében nyilvánul meg. Lényeges szempont az is, hogy a menetrendezési szolgáltató rendelkezik-e a napelempark folyamatos megfigyelését biztosító eszközökkel, és képes-e gyorsan módosítani a menetrendezési jelentéseket például egy-egy váratlan időjárás-változás esetén vagy nem tervezett leállások, termelés kiesések miatt. A csak menetrendezést nyújtó cégek nem látják az erőművek termeléseit, ezért a tulajdonosokat kötelezik a nem tervezett termeléscsökkentések jelentésére. Egy ilyen kötelezettség elmulasztása vagy nem időben történő teljesítése esetén a pótdíjakért nem vállalják a felelősséget, annak megfizetését a tulajdonosokra hárítják.

A bajai REG Zrt. felkészültségének és tapasztalatainak köszönhetően nem kényszerült pótdíjfizetésre. A stabil pénzügyi hátterű, magyar tulajdonosi körrel rendelkező vállalat komplex üzemeltetési szolgáltatást nyújt, s ennek köszönhetően a menetrendek módosításával azonnal reagálni tud a nem tervezett termeléskiesésekre. A múltbeli időjárás- és az összetett, 3 szolgáltatótól (OMSZ és két külföldi cég) vásárolt előrejelzési adatokat mesterséges intelligencia elemzi, ezzel segítve a még pontosabb menetrendek készítését. Erre építve a napelemparkok  pillanatnyi teljesítményük alapján kaphatnak folyamatosan frissített, pontosított  előrejelzéseket.

„A mesterséges intelligencián alapuló, minden eddiginél precízebb előrejelzési rendszerünknek köszönhetően a  Reliable Energy Group Zrt. minden, a napelemparkokat vagy a kiserőműveket érintő területen segít a menetrendezés során a várhatóan megtermelt energiamennyiség pontos megadásában, s ezzel jelentősen csökkentheti a bírságok megfizetésének – melyet a REG Zrt. a menetrendcsoportjában 100%-ban átvállal – kockázatát.”

– mondta el Pusztai Tamás, a REG Zrt. vezérigazgatója.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés