Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy hónap múlva indul az AFR

E-gazdaság

Egy hónap múlva indul az AFR

Kép: Portfolio.hu

Egy hónap múlva indul az AFR

Az AFR elhozza nekünk a készpénzt és a bankkártyát leváltó fizetési megoldásokat

Alig több mint egy hónap múlva indul az Azonnali Fizetési Rendszer Magyarországon.

A banki átutalások valós idejűvé alakítása mellett az AFR új, azonnali fizetési megoldások megjelenését is lehetővé teszi. Ilyen innovatív megoldás a QR-kódos fizetés is, amely olcsó és biztonságos alternatívája a készpénznek és a bankkártyának. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szerint a felhasználók körében egyre nagyobb az igény a gyors, egyszerű, valós idejű és biztonságos fizetési megoldások iránt.

Sajtóhírek szerint a napokban egyeztet a Magyar Nemzeti Bank a legnagyobb magyarországi bankok képviselőivel az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) július 1-jei bevezetéséről. A Pénzügyminisztérium tervei szerint tesztidőszakkal indul majd az AFR, amely lehetővé teszi, hogy napi 24 órában, a hét minden napján 5 másodpercen belül célba érjen minden, 10 millió forint alatti belföldi forintátutalás.

Az AFR a banki átutalások reformja és valós idejűvé alakítása mellett új fizetési módok megjelenését is lehetővé teszi, amelyekhez jellemzően elég lesz egy mobiltelefon. Ilyen megoldás például a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetés is

– tájékoztat Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. A magyar tulajdonú cég tavaly kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, idén pedig BlockBenPay nevű innovatív fizetési megoldása bekerült a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé. A BlockBenPay olyan QR-kód alapú fizetési szolgáltatás, amely multi-asset kezelést biztosít, blockchain-alapon. A technológia többféle deviza kezelésére alkalmas.

Világszerte teret nyernek és növekednek az innovatív fizetési megoldások. Míg a mobilfizetés Magyarországon gyermekcipőben jár, Kínában az így lebonyolított vásárlások értéke meghaladta a 12 ezer milliárd dollárt. Hazánkban a bankkártya-elfogadóhelyek száma is meglehetősen alacsony, alig haladta meg a 110 ezret tavaly. Eközben rekordszintre, 6117 milliárd forintra nőtt Magyarországon a forgalomban lévő készpénzállomány, és a napi bevásárlások 74 százaléka még mindig készpénzzel történik. A QR-kódos fizetés a készpénz-, és a bankkártya-használat alternatívája is lehet a BlockBen szerint.

A vásárlók és a kereskedők részéről egyre nő az igény az olyan fizetési megoldások iránt, amelyek gyorsak és kevés teendőt igényelnek. Ilyen a QR-kódos fizetés. Egyszerű, mert csökken a fizetésben részt vevő köztes kiszolgálók száma, olcsó, mert alacsonyak a fizetendő jutalékok, díjak, praktikus, mert egy telefon is elég a fizetéshez, valamint biztonságos, mert a technológia minden tranzakcióhoz egyedi pénztárcaazonosító kódot generál

– mutatja be az innovációban rejlő lehetőségeket Krocsek Attila.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés