Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi lesz a CD-k, DVD-k, Blu-ray lemezek sorsa?

Smart home

Mi lesz a CD-k, DVD-k, Blu-ray lemezek sorsa?

Nyakunkon a digitális letöltések kora, és már megszámláltatott az optikai adathordozók napjai, vagy még hosszú évekig húzzák a piacon?

Független becslés
Az In-Stat piackutató szerint 2013-ra az eladott Blu-ray lejátszók mennyisége még mindig nem fogja utolérni a DVD-lejátszókét. Ez utóbbi körülbelül akkor jut fel a csúcsra, valamivel több mint 90 milliós darabszámmal, míg az előbbi nagyjából 80 milliós példányszámot fog produkálni. Azaz a technika debütálása után 7 évvel még mindig nem mondhatja magát dominánsnak; ugyanakkor a magasabb átlagos eladási áraknak köszönhetően a Blu-ray lejátszókon szerezhető bevétel a DVD-lejátszókon realizálhatónál több mint négyszer nagyobb lesz.

Egyes vélekedések szerint a Microsoft konzoljába azért nem került újgenerációs optikai meghajtó, és azért támogatta a Sony Blu-ray riválisát, a Toshiba fejlesztette HD DVD-t, mert Redmond bízott abban, hogy a konkurenciaharc miatt nem tud eléggé megerősödni egyik formátum sem. A szoftverfejlesztő cég ugyanis a digitális letöltésekben látja a jövőt, aminek eljövetelét egy újabb, nagyobb kapacitású és olcsó optikai adathordozó csak hátráltatná. Az elmúlt néhány évben a világon szinte mindenhol őrületes tempóban nőttek az Internet-csatlakozások adatátviteli sebességei, a Blu-ray pedig még mindig küszködik, így a Microsoft taktikája beválni látszik.

Mindazonáltal nem kell még lemondani a BD-ről. A Sony Computer Entertainment vezérigazgatója, Kazuo Hirai nemrég nyilatkozott a témában, és állítása szerint még 2020-ban sem lesz itt a „minden az Internetről” kora. Az igazgató elismerte, hogy tovább dolgoznak a Blu-ray-en, azaz várható a szabvány továbbfejlődése – a nagyobb tárterületű (itt és itt) illetve a 3D-t támogató standardokról mi is beszámoltunk.

A Sony tehát nem hisz abban, hogy a BD hamarosan köddé fog válni. Várhatóan az évtized közepén új konzolt dob majd piacra a japán elektronikai óriás, így valószínűleg abban is lesz valamilyen optikai meghajtó – vélhetőleg a Blu-ray egy továbbfejlesztett változata. „Azt hinni, hogy minden letölthető lesz két, három vagy akár tíz év múlva, elég extrém ötlet.” – summázta véleményét Hirai.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés