Connect with us

Hirdetés

technokrata

Változások előtt az Internet

Kütyük

Változások előtt az Internet

Számos fejlesztést, változtatást jelentett be a Google, amely valamilyen módon szinte minden internetezőt érint.

Az amerikai óriásvállalat szerdán és csütörtökön tartja Google I/O fejlesztői konferenciáját San Francisco-ban. Ennek keretei között számoltak be a cég szolgáltatásait érintő újdonságokról. Többek között kiderült, hogy a Gmail nyitottá vált külső fejlesztők előtt: a levelező szolgáltatás immár független programozók alkalmazásait is képes kezelni (a programok a Google Apps Marketplace keretei között érhetők el).

forrás: Cnet

Grandiózusabb a webes videózás megváltoztatására tett kísérlet, mely a WebM név alatt bontogatja szárnyait. A Google jogdíjmentes technológiát bocsát a digitális mozgóképes megjelenítésben érdekeltek számára, mintegy ellentételezendő a H.264 térhódítását (utóbbi használata díjköteles). Ehhez szövegségre léptek a Firefoxot (is) fejlesztő Mozillával, az Opera böngésző körül bábáskodó norvég fejlesztőgárdával illetve saját videomegosztó platformjukat, a Youtube-ot is felhasználják „propaganda célokra”. És ha már videó: az amerikaiak számára mainstream filmes tartalmakat kínáló Clicker ráncfelvarrásáról is beszámoltak.

A tegnapi nap során jelentette be az óriásvállalat a Google Wave nyilvánossá válását. Ismeretes, hogy a kommunikációs csatornákat összefogni, a „közönséges” e-mailt leváltani hivatott szolgáltatás eddig csak meghívásos alapon bővítette felhasználói táborát; ám a Google-nél úgy döntöttek, itt az idő az éles üzemre. Ehhez persze kellett az elmúlt hónapokban érkező felhasználói visszajelzések átfésülése is.

Második nap
Habár a mára beharangozott előadások, bemutatók még nem értek véget, így is bőven van miről beszámolni. Fellebbent a fátyol a Google online adattároló eszközéről, mellyel a felhőben tárolhatjuk adatainkat, ahelyett, hogy helyileg mentenénk el őket. A koncepció illeszkedik a Google Chrome OS operációs rendszerének elképzeléséhez; utóbbi ugyanis szinte kizárólag internetes munkára lett kihegyezve (erről bővebben itt).

Ingyenes fontokat (betűkészleteket) kínál a vállalat a Weben keresztül. Habár legtöbbünk nem tulajdonít nagy jelentőséget a weboldalakon megjelenő karakterek kinézetének, a nyílt, azaz szabadon használható fontok szűkösségének homogenizáló hatása ellen már régóta küzdenek az Interneten. Ez a kezdeményezés kaphat új lökést a Google-től.

Végül két dolog érdemel még említést. Egyrészt a vállalat egyik társalapítója, Sergey Brin beszámolója, melyben a keresőalgoritmus guruja beismerte, hogy „elkúrták” a nyilvános Wi-Fi hálózatok kezelését. Ismeretes, hogy a Google Street View, azaz utcaszintű nézetet kínáló képeket készítő autók nem csak az utakat digitalizálták serényen, hanem a nem védett vezetékmentes hálózatokat is feltérképezték. Brin beismerő vallomása szerint ez nagy hiba volt.

Másrészt előttünk áll még az Androiddal, a Google mobiltelefonokra írt operációs rendszerével kapcsolatos előadás, mely az Apple Iphone-ját nemrég maga mögé utasító platform újdonságairól tájékoztatja majd az érdeklődőket.

forrás: Cnet



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés