Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóvá válik a Blu-ray

Smart home

Olcsóvá válik a Blu-ray

Drámai esés mind a média, mind a lejátszók/írók áraiban.

A múlt héten írtuk, hogy az idei évben 100 millió eladott kéklézeres lemezzel számol a Sony, illetve az általa létrehozott Blu-ray-t támogató nagy elektronikai cégek (mint például a Panasonic és a Philips) szövetsége. Akkor még nem lehetett biztosra tudni, de azóta világossá vált: ennek egyik eszköze a licencdíjak drasztikus lefaragása lesz. Jelenleg folyik az egyeztetés a jogtulajdonosok között arról, hogy elfogadják a vezetők által meghatározott számokat.

Ha minden jól alakul, akkor az év közepétől élvezhetjük a díjak csökkenését. Mit jelent ez konkrétan? A korábbi 30 dollárról 9,5 dollárra esik a licencdíj egy Blu-ray lejátszó, és 14 dollárra egy BD író esetében. A média is olcsóbbá válik: egy csak olvasható korongot 11 cent, egy írható lemezt 12 cent, míg egy újraírható diszket 15 cent licencdíj terhel majd az év közepétől. Ez legalább 40 százalékos esést jelent a kéklézeres termékek esetében a mostani, kumulált jogdíjakat figyelembe véve.

Ismeretes, hogy hiába győzte le tavaly év elején a HD DVD-t a Blu-ray, a formátum nem volt képes (kategóriájában) komoly rivális hiányában sem meghódítani a széles néptömegeket, továbbra is a DVD maradt a domináns. A sok okból egyikként magas ára akadályozta meg népszerűvé válását. A szabadalmat birtokló vállalatok ezért a fenti lépéstől azt várják, hogy a kiskereskedelmi egységek továbbadják a jogdíjak csökkentéséből adódó árelőnyt a végfelhasználók számára, akik így hajlamosabbak lesznek BD-t vásárolni. Ezzel a korábbi árakhoz képest jelentősen olcsóbbá válhatnak a Blu-ray lemezek és az ezeket kezelni képes asztali és számítástechnikai eszközök.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés