Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még mindig nem fogy a Blu-ray – de miért?

Smart home

Még mindig nem fogy a Blu-ray – de miért?

Pedig már bejelentették az 500 GB-os lemezeket is.

Alig indult el az év, és hirtelen eldőlt a következő generációs optikai adattárolók versenye – a Warner filmstúdió a Blu-ray mellett tette le a voksát, ami a HD DVD gyors halálával járt (részletes összefoglalónk itt olvasható). Egyedül maradt tehát a Sony fejlesztése, a felhasználóknak nem kellett többé két formátum között választaniuk. Akik arra fogadtak, hogy most aztán felgyorsul a BD korongok, lejátszók terjedése – nos, ők tévedtek. A Blu-ray készülékek ugyanis még mindig nem fogynak úgy, ahogy azt a gyártók remélték.

Egy, az ABI Research által nemrég készített felmérés szerint az optikai adattárolás (ide értve a filmrajongókat is) iránt érdeklődőknek csak nagyjából a negyede döntött úgy az USA-ban, hogy beruház egy Blu-ray lejátszóba – 75 százalékuk azonban továbbra is kivár, vagy éppenséggel érdektelenségről számolt be. Mi az oka ennek? Habár már nem kell választani, és így esetlegesen a rossz lóra tenni, de nem ez volt az egyetlen tényező, ami ellehetetleníti a DVD sikertörténetének megismétlését. A fogyasztók java még mindig drágának tartja ezeket a készülékeket, és a hozzá kínált médiát. Emellett pedig sokan meg vannak elégedve a DVD minőségével – ráadásul ne feledjük, hogy a Blu-ray nagyfelbontásának élvezetéhez új, HD-képes televíziót is kell venni.

Érdekes, hogy amikor Blu-ray-ről beszélünk, többnyire még mindig 25 GB-os korongokat említünk – ezek ára nagyjából elfogadható: 3-6 ezer forint közötti összeget kell kifizetni egy írható lemezért, miközben a kétrétegű korong ára a 12-15 ezer forintos sávot is eléri. Pedig elméletben sokáig lehetne bővíteni a kapacitást; a Pioneer a minap adott hírt arról, hogy egy technológiai áttörésnek – a rétegek átfedése miatti pontos kiolvasási probléma legyőzésének – köszönhetően akár 20 rétegnyi adatot is fel lehet már vinni egyetlen adathordozóra. Ez összesen 500 GB (fél terabyte) adatot jelent.

Ugyanakkor – akár csak a tegnap ismertetett fejlesztés, mely 1 illetve 5 TB kapacitást ígér – ekkora méretű Blu-ray korong egyhamar nem jelenik meg a boltok polcain. A Pioneer nem közölte, hogy mikor tervezi kereskedelmi forgalomba hozni óriási adattároló képességgel bíró lemezeit, de szinte biztosra vehető, hogy a következő évtized előtt nem kerül rá sor.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés