Connect with us

Hirdetés

technokrata

42 GB egyetlen DVD-n

Smart home

42 GB egyetlen DVD-n

Drámai mértékben megnövelhető kapacitás, de vajon piacra kerül-e?

A kompakt lemezek megjelenésével kapott nagy lendületet az adatok digitális hordozhatósága – a CD-kben található adathordozó rétegekbe égetett gödrök (pitek) hordozzák az információt. Hasonló elven működik az ennél hatszor nagyobb kapacitást nyújtó egyrétegű DVD is: itt sikerült elérni a pitek sűrűségének növelését, ami értelemszerűen megemelte az eltárolható adatmennyiséget. Ezt aztán a kétrétegű digital versatile disc-ek bevezetésével duplázták tovább, majd úgy tűnt, hogy itt kifújtak a DVD-ben rejlő lehetőségek (a kétoldalas, kétrétegű lemezek nem terjedtek el). Jött (és ment) a HD DVD, illetve az újgenerációs optikai formátumok közül győztesnek bizonyult Blu-ray.

Nem szabad azonban még temetni a régi rendszert, állítja egy japán kutatócsoport. A távol-keleti szigetországban dolgozó tudósok rájöttek, miként lehet drámai mértékben megnövelni egy DVD kapacitását: állításuk szerint 42 GB-nyi információ zsúfolható a korongra. Közel kilenc hagyományos korong tartalmát tudta a Tohoku Egyetem kutatócsapata rögzíteni egy DVD-n, amelyet a pitek alakjának megváltoztatásával értek el. A japánok szerint a hagyományos forma helyett előnyösebb V alakú gödröket használni.

Van ugyanakkor két hátránya a formátumnak. Először is, nem lehet az eljárást bevetni a kéksugarú lemezeknél, vagyis a Blu-ray nem profitálhat a felfedezésből (azt nem részletezték, hogy miért). Másodszor pedig – és ez a fájóbb pont – a módosított piteket tartalmazó korongokat hagyományos DVD-lejátszókban nem lehet „életre kelteni”. Ezen két okból kifolyólag valószínűleg sosem fogjuk kereskedelmi forgalomban kapható termékben viszontlátni az eljárást.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés