Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bezárt a legnagyobb MP3-letöltő oldal – majd gyorsan újra meg is nyílt

Kütyük

Bezárt a legnagyobb MP3-letöltő oldal – majd gyorsan újra meg is nyílt

Macska-egér játszma az amerikai jogvédők és az orosz „dalterjesztők” között.

Többször írtunk már itt a Terminal hasábjain az AllofMP3.com site történetéről. Az orosz webhely azzal vívta ki magának a nemzetközi ismertséget, hogy – szembemenve a világon szinte mindenhol honos szerzői jogi törvényeknek – weben keresztül kínál MP3-as letöltést az internetezőknek, pénzért. Ez önmagában még nem is lenne olyan nagy meglepetés (bár a jogvédelem nélküli MP3 használatától ódzkodnak a jogtulajdonosok), inkább a fizetési konstrukció és az ár az, ami meghökkentő.

Komplett albumokat lehetett beszerezni alig egy dollárért a website-on keresztül, a szolgáltatás üzemeltetői szerint azért, mert állításuk szerint ők megfizetik az Oroszországban igencsak rugalmasan számított jogdíjakat. Emiatt folyamatosan a levegőben lógott az elmúlt években egy kereskedelmi háború az Egyesült Államok és a legnagyobb szláv állam között; sőt, nemrég még a Visa is bejelentette, hogy a továbbiakban nem teszi lehetővé az oldal felé a fizetést. Erre az oroszok úgy reagáltak, hogy ingyenessé tették a letöltéseket, és a reklámbevételekből finanszírozták a költségeiket, a jogdíjakat és a profitot.

A minap azonban végre sikerült elérniük a jogvédőknek, amit évek alatt nem: bezáratták az AllofMP3.com-ot. Hátra azonban mégsem dőlhettek a bőrfotelben, mivel az oroszok ilyen könnyen nem adják magukat. A site leállítása után nem sokkal egy másik webhely bukkant fel az Interneten: az MP3Spark.com az AllofMP3.com örökségét viszi tovább. Ugyanazokat a jogi feltételeket használja, mint elődje, és a fizetési feltételek is hasonlóak (mivel – nem meglepő módon – az üzemeltetők is megegyeznek a korábbi oldaléval).

Kérdés, mi következik ezután? Ismét évekig tartó pereskedés, fenyegetőzés, vagy az orosz hatóságok keményebb fellépése – és ami a legkevésbé valószínű, a jogvédőknek a helyzetbe való beletörődése? Néhány hónap múlva többet fogunk tudni.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés