Connect with us

Hirdetés

technokrata

Parlamenti választások, Interneten keresztül

Kütyük

Parlamenti választások, Interneten keresztül

A világon először régiónkban.

Március 4-én kerül sor a világtörténelemben először egy olyan parlamenti választás végrehajtására, melynél a jelöltekre a Világhálón keresztül is le lehet adni a voksokat. Ehhez pedig nem is kell messze tekintenünk: a Közép-Európai térség egyik kis állama, Észtország ad otthont a kezdeményezésnek a következő hónapban. Mindazonáltal nem ez lesz az ország első tapasztalata az elektronikus szavazással – tavalyelőtt már a helyi választások egy részét így bonyolították le a Balti-tenger partján fekvő posztszovjet államban.

Utoljára egy héttel ezelőtt tesztelték a rendszert, akkor a próbaszavazók az erdő királyát választhatták meg, tíz jelölt (őz, medve stb.) közül. Ennek során 3925 ember gyakorolhatta az elektronikus szavazás módszerét, nyilatkozta Arne Koitmae, a választási bizottság egyik tagja. Koitmae azt nem tudta megbecsülni, hogy az ország szavazásra jogosult állampolgárainak mekkora része fog elektronikus formában voksolni, viszont a procedúra próbarésze zökkenőmentesen zajlott.

2005 októberében mintegy 10 ezren választották a virtuális urnákat; ennél pedig kétszer-négyszer nagyobb tömegeket várnak az IT-szakértők a regisztráció során. A február 26-28-a közötti időszak alatt 20 és 40 ezer szavazóképes internetező jelezheti, hogy fizikai valójában már nem kíván elmenni a szavazófülkékbe. Habár ez Észtország 940 ezer választópolgárának csak töredéke, mégis fontos állomás mind az ország, mind a demokráciák életében, mely hozzájárulhat a szavazási hajlandóság emelkedéséhez.

A rendszer használatához egyébként mindössze a következő dolgok szükségesek: egy, az ország által hivatalosan kiállított személyi igazolvány (melyen egy elektronikus chip hordozza az adatokat), egy internetes PC-hez csatlakoztatott kártyaolvasó, illetve ezen eszközök rendelkezésre állása esetén a hitelesítéshez szükséges két jelszó.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés