Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bittorrent processzor

Kütyük

Bittorrent processzor

Hardveresen támogatott file-csere.

A tajvani licencbirtokos Iadea és a Star Semiconductor bejelentették az STR9810/20 mikroprocesszort, mely az első, Bittorrent-optimalizált lapka a Földön. Ezzel pedig elindulhat egy olyan korszak, mely elhozhatja a szoftveres file-megosztások egyeduralmának végét. Jelenleg ugyanis Bittorrent letöltéseket végezni képes célhardverből még csak nagyon kevés létezik, az adatcsere szinte kizárólag PC-ken, valamilyen szoftveres felület segítségével zajlik.

Steven Huang, a Star Semiconductor vezetője úgy nyilatkozott, hogy hamarosan eláraszthatja a chip a szórakoztatóelektronikai eszközöket, így a felhasználók a jövőben majdnem mindent megtehetnek egy ilyen készülék és egy távirányító segítségével – anélkül, hogy ehhez PC-t kellene használniuk. A lapka két változata még ebben a negyedévben megjelenik a piacon; különböző hardveres gyorsítási szinteket hozva. Mindkét chip ARM922 alapú maggal rendelkezik, valamint egy hálózati csatolófelülettel; és két, 2.0-s USB portot támogat. Ezzel lehetővé válik a technika gyors adoptálása az olyan termékekbe, mint a vezetékmentes routerek, DVD-lejátszók, külső merevlemezes adattárolók, set-top boxok stb. Mindez lapkánként 8,75 dollárért (ezres tétel vásárlása esetén).

A nagy médiaállományok felhasználók, egymástól távol levő gépek közötti mozgatására, több készülék közti megosztására a Bittorrent mindmáig a legjobb technika. Ennek előnyeit kívánják kihasználni a skálázható architektúra révén, illetve azt, hogy minél több felhasználó csatlakozik, annál gyorsabbá válhat az adatcsere (szemben a hagyományos, szerver-kliens alapú letöltésekkel). További pozitív jövedéke a Bittorrent alapú chipek megjelenésének a lecsökkenő költségek – egy hagyományos szerverfarm teljesítményével összemérhető Bittorrent infrastruktúra kialakítása jóval olcsóbb. A nagyravágyó tervek szerint az idén megjelenő telefonok némelyike már rendelkezni fog ilyen hardveres rásegítéssel.

Több mint 20, az iparban vezető tartalom-előállító vállalattal kötött már licencmegállapodást a Bittorrent (mint cég): megállapodásra jutottak a 20th Century Foxszal, az MTV Networks-szel, a Paranmount Pictures-zel és a Warner Bros. Home Entertainmenttel is. A vállalat igyekszik elhatárolódni a technikát kalózkodásra felhasználó internetezők (tíz)millióitól, ezért többek között tartalomszűrő funkciók implementálását is tervezi a file-csere alkalmazás újabb verzióiba.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés