Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feljövőben a GPS-es mobil készülékek

Kütyük

Feljövőben a GPS-es mobil készülékek

A GPS navigációs mobil készülékek népszerűsége továbbra is töretlenül növekszik.

A Qualcomm a napokban jelentette be, hogy nemrégiben gazdára talált immár a 200 milliomodik olyan mobil készülék, melyben a vállalat gpsOne Assisted-GPS technológiája teljesít szolgálatot. ˝Büszkén jelenthetjük be, hogy az elmúlt öt esztendőben több mint 200 millió A-GPS kompatibilis készülék került forgalomba világszerte˝ – nyilatkozta Rob Rovetta, a Qualcomm CDMA Technologies termék menedzsment részlegének igazgatója.

A Canalys piackutató cég egyik nemrégiben megjelent tanulmányából kiderül, hogy az EMEA térségben (Európa, Közel-Kelet, Afrika) egy év alatt közel duplájára nőtt az eladott GPS-es készülékek darabszáma.

Konkrét adatok szerint 2005 második negyedévében 1,24 millió, 2006 hasonló időszakában pedig már 2,45 millió ilyen terméket adtak el az említett régióban. Érdekesség, hogy míg korábban a külső GPS-vevős megoldások voltak jelen nagyobb számban a piacon, addig mostanság már egyre több az integrált, tehát beépített GPS-szel ellátott készülékek száma. Ezzel együtt a Bluetooth-os adatátvitelre építkező külső GPS-vevők sem kopnak ki a piacról, lévén, hogy a már meglévő mobiltelefonjukra navigációs szoftvert telepítő felhasználók általában ilyen kiegészítő eszközöket szoktak vásárolni.

A piacvezető TomTom 747 ezres eladási darabszámmal jelenleg 30,5 százalékos részesedéssel rendelkezik, a második helyezett Garmin pedig a piac 16,7 százalékát tudhatja magáénak. A Mio 9,5, a Navman 6,4, a Medion pedig 6,1 százalékos piacrészt birtokol.

Mint ismeretes, a mobilpiacon domináns szerepet játszó Nokia néhány hete jelentette be első integrált GPS-vevős okostelefonját, az N95-öt, melyet nemrégiben követett a vállalat első kifejezetten navigációra kihegyezett készüléke, a Nokia 330.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés