Connect with us

Hirdetés

technokrata

.com helyet .cm?

Kütyük

.com helyet .cm?

Kamerun új bevételi forrást talált magának az Internet révén.

A csúcsszintű domainek közül némelyik területi alapon került kiosztásra, mások a domaint igénylő cégek, szervezetek tevékenységi köre alapján kaphatnak webcímet. Ezt használja ki a nyugat-afrikai ország, derült ki nemrég külföldi tudósításokból.

Kamerunban ugyanis rájöttek, hogy a helyi .cm TLD mindössze csak egyetlen betűvel tér el a világ legismertebb csúcsszintű domainjétől, a .com-tól. Így ha elgépelik a címet, akkor ahelyett, hogy hibát látnának az internetezők böngészőjükben, automatikusan átirányításra kerülnek egy reklámokkal teli oldalra, „köszönhetően” a helyi Internet-szolgáltatóknak.

Amellett, hogy az átirányítás zavaró, még meg is bolondíthatja az olyan automatikus ellenőrzőszolgáltatásokat, melyek a hibás URL-ek azonosítása végett működnek. Az ilyen ellenőrzéseket általában spamek érzékeléséhez vagy más, biztonsággal kapcsolatos feladatok ellátásához használják.

Nem most először merült fel a böngészőátirányítás problémája – amint arról mi is írtunk, 2003-ban a Verisign, a .com és a .net hivatalos regisztrátora döntött úgy, hogy a nem létező domainneveket begépelők előtt a szokásos hibaüzenet helyett saját keresőszolgáltatásuk (Site Finder) oldala jelenjen meg. Emiatt összetűzésbe is kerültek az ICANN-nel, az internetes protokollok felett őrködő amerikai szervezettel. Az eset akkor a Verisign visszakozásával zárult.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés