Connect with us

Hirdetés

technokrata

Optikai hálózat az egész településen – Magyarországon először

Kütyük

Optikai hálózat az egész településen – Magyarországon először

Hárs József, Bóly város polgármesterének kezdeményezésére Magyarországon első ízben valósul meg, hogy egy egész településen végponttól-végpontig terjedő, világszínvonalú optikai hálózat épül ki.

„Bóly lakossági összefogással a ´90-es évektől kezdődően teljes infrastruktúrát épített ki a kisvárosban. A 10 éve elnyert intelligens település pályázat lehetővé tette, hogy a kábeltévé rendszeren keresztül Bóly lakosságának mára már közel fele internetkapcsolattal rendelkezzen.” – mondta Hárs József. „Az időközben felnövekedett új generáció igényei folyamatosan nőttek, így szükségessé vált az immár lelassult és elavult hálózatot a legfejlettebb technológiára cserélni. Az új optikai hálózat reményeink szerint Bóly jövőjét is fogja szolgálni, hiszen a térségben komoly állami infrastrukturális beruházások indulnak és mi erre egy világszínvonalú informatikai és távközlési rendszer kialakításával készülünk fel, segítve ilyen módon is a meglévő és betelepülő vállalkozásokat.”

Az optikai hálózat az Ericsson által kifejlesztett és szabadalmaztatott Ribbonet és Micronet szál- és kábelbefúvásos technológiával épül. A Ribbonet és Micronet alkalmazása gyors és költséghatékony, a jövőben felmerülő többletigények rugalmasan kezelhetőek. A projekt keretében minden bólyi háztartás és vállalkozás számára kiépül az optikai csatlakozási végpont. A hálózaton az Ericsson optikai Ethernet hozzáférési rendszere (FEA – Fiber Ethernet Access) juttatja el a lakossági és üzleti felhasználókhoz az ún. TriplePlay (három az egyben: internet, IP alapú hang és IP alapú, interaktív TV) szolgáltatást.

„Az Ericsson számos hasonló optikai hálózatot épít a fejlett világban, de ez az első példa arra, hogy térségünkben egy minden tekintetben élvonalbeli városi hálózat kerüljön kialakításra.” – nyilatkozta Monszpart Zsolt, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Az előfizetőknél az optikai szál és a rajta bejövő szolgáltatások egy digitális előfizetői berendezésben végződnek, amely egyben a lakásban vagy irodában kialakítható kis helyi hálózat központi egysége is lehet. Ez az eszköz egyidőben több végkészüléket (asztali számítógépeket, tévé- és telefonkészülékeket) tud kiszolgálni. A végberendezés speciális kialakítása lehetővé teszi a jól megszokott, régebbi telefonok és faxok közvetlen csatlakoztatását is, de a hálózat képes multimédia (hang, videó, üzenetküldés) közvetítésére és akár videotelefonálásra is.

Az Internet-protokoll alapú (IP-TV vagy más értelmezésben Interactive Personalized TV) rendszer az egyirányú műsorszórást interaktivitással egészíti ki: a tévéképernyőn, akár a tévéműsorok követésével párhuzamosan is, az internetről már ismert és így megszokott szolgáltatások is igénybe vehetők egy egyszerű kezelői felület segítségével. Az IPTV rendszer bevezetése lehetőséget ad a későbbiek során speciális alkalmazások – pl. a műsorfolyam időbeli késleltetése, válogatás egy műsorarchívumból stb. – bevezetésére.

A hálózat időtállósága, a nagy sávszélesség (induláskor 100 Mbit/s-os le– és feltöltési sebesség, később növelhető) és a garantált minőségű kapcsolatok számos egyéb alkalmazás bevezetését teszik lehetővé a jövőben, mint pl. térfigyelés, otthonfelügyelet, elektronikus videotéka, jelenlét-információ (ki, hol tartózkodik), idősek orvosi felügyelete, távmunka, elektronikus ügyintézés stb.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés